"Монтенегро ерлајнсу" суспендовано право слетања на аеродром у Београду

Директорат цивилног ваздухопловства Србије обавестио је "Монтенегро ерлајнс" да се суспендује право слетања авиона црногорске националне авио-компаније на београдски аеродром "Никола Тесла", саопштио је "Монтенегро ерлајнс".

"‘Монтенегро ерлајнсу‘ предстоји борба за што брже и квалитетније повезивање Црне Горе авио-линијама према свим европским дестинацијама и ми ћемо том задатку бити посвећени. Индустрија у којој послујемо не би требало да зависи од политичких одлука. Без обзира на ову ненадану одлуку Београда, Србија свакако остаје дио наших саобраћајних планова и покушаћемо да дамо допринос да се посљедице ковида 19, у економским смислу, што прије санирају", наводи се у саопштењу црногорске авио-компаније.

Вест о забрани слетања Вијестима претходно је, осим из компаније, незванично потврђена и из извршне власти.

Лист Блиц је раније вечерас пренео да је Директорат цивилног ваздухопловства Србије, на основу реципроцитета, донео меру којом се забрањује слетање авиона "Монтенегро ерлајнса" на београдски аеродром "Никола Тесла".

У образложењу ове одлуке, у коју је Блиц имао увид, стоји да је, како је наведена мера и даље на снази, држављанима Србије онемогућен улазак у Црну Гору.

"Насупрот томе, у складу са Одлуком о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести ковид-19 изазване вирусом САРС-КоВ-2 заразном болешћу, уклоњена су ограничења за улазак страних држављана, укључујући и држављане Црне Горе, у Републику Србију. Имајући наведено у виду, принцип реципроцитета у кретању путника између две државе је озбиљно нарушен, што непосредно утиче на реципроцитет у обављању редовног авио-превоза из члана 13 став 1 Правилника о издавању одобрења страном авио-превознику за обављање међународног јавног авио-превоза са Републиком Србијом, и то на штету авио-превозилаца регистрованих у Републици Србији", наводи се образложењу, како је навео Блиц.

Јуче је донета одлука да Црна Гора отвара границе за земље које имају највише 25 активних случајева на 100.000 становника, а границе са Србијом нису отворене.

Ова одлука изазвала је оштре реакције политичара у Србији.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво