Како Црна Гора обележава 14 година независности од Србије

Црна Гора обележава Дан независности, односно 14 година од референдума о независности од Државне заједнице Србија и Црна Гора.

"Поштовани Цетињани, драги пријатељи, нека нам је срећна независна држава", тако је 2006. изгледала честитка премијера Мила Ђукановића.

Четрнаест година касније, нова честика са места председника.

"Свим грађанима Црне Горе честитам 21. мај, Дан независности. Дан када смо са оловком у руци вратили државно и национално достојанство. Вратили дуг нашим славним прецима, и отворили нову, европску перспективу Црне Горе. Достојни и своје историје, и 21. века", навео је Ђукановић.

А историју различито тумаче Београд и Подгорица. Не први пут, несугласице држава које су до референдума чиниле заједницу, пренеле су се на улице Црне Горе.

Последњи у низу повод – статус СПЦ и њене имовине. Нову православну цркву националних Црногораца обећава Мило Ђукановић уочи обележавања независности.

Ово је на неки начин заокрет од европске историје, каже каже Љиљана Смајловић, колумниста Недељника.

"Мило Ђукановић је дуго звучао у односу на своју опозицију и раније у односу на Милошевића као модерни европски лидер који је у дослуху са оним што је тренд, али сада када ово говори, погледајте владика Јоаникије звучи европскије од њега", рекла је Смајловићева.

Од државног празника, за део грађана Црне Горе и даље су важнији верски. Тако се недавно на дан Светог Василија Острошког окупило више хиљада верника упркос забрани окупљања. Своје виђење односа СПЦ према Црној Гори у интервјуу за Побједу износи Душко Марковић, премијер те државе.

"Одраније смо сведоци једног специфичног односа СПЦ према нашој држави и њеним институцијама. Нажалост, тај однос присвајања Црне Горе у верско-идеолошком смислу који долази из седишта СПЦ, као и истовременог негирања њене државности и непоштовања њених институција и у овој ситуацији показао је своју бесмисленост и своју погубност", каже Марковић. 

Погубном за односе два народа ситуацију у Црној Гори оцењује српски шеф дипломатије.

"Власт Црне Горе у српском народу види реметилачки фактор и стално измишља две ствари. Да се Србија меша у унутрашње ствари и да је против независности Црне Горе и друго, да је српски народ против независности Црне Горе. Србију занима једино питање положаја српског народа и Српске православне цркве у Црној Гори", каже српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

На питање – желите ли да Република Црна Гора буде независна држава са пуним међународно-правним субјективитетом 2006. године позитивно је одговорило 55,45 одсто грађана. Останак заједничке државе са Србијом подржало је њих 44,5 одсто.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво