Ђукановић: СПЦ мора да схвати – доста је циркуса

Великодостојници Српске православне цркве немају право да предводе побуњени народ Црне Горе, а да притом траже да буду партнери држави, с којом траже да преговарају, изјавио је на Цетињу црногорски председник Мило Ђукановић.

Ђукановић је на конференцији за новинаре поводом две године од избора на ту функцију оптужио СПЦ да не плаћа порез држави и да, како каже, у храмовима нелегално гомила свештенике.

"СПЦ ће бити уважен субјект друштва и ни милиметар даље", поручио је Ђукановић.

СПЦ, каже, мора да схвати да је доста било тог "циркуса".

"Понудили смо СПЦ да буду део решења обнове самосталне Православне цркве у Црној Гори, баш онакве каква је постојала до 1918. У међувремену смо обновили државу, па морамо обновити и цркву", навео је Ђукановић и додао да "они за сада ту понуду одбијају".

Неће им, истиче, бити први пут да пропусте једну изгледну шансу.

"У том случају, преостаје им да наставе да буду црква националних Срба у Црној Гори, тада бисмо морали да створимо и цркву националних Црногораца у Црној Гори, не мислим да је то добро решење. Мислим да је боље решење да имамо православну цркву која ће имати своје вернике", рекао је Ђукановић.

У том случају, истакао је, радиће се озбиљно на формирању православне цркве нацоналних Црногораца, јер би свако другачије поступање државе у односу на то питање било неодговорно према својим грађанима.