Адвокат обишао владику Јоаникија, каже да се "коректно" опходе према њему

Адвокат Сава Костић је у Центру безбедности у Никшићу посетио епископа Јоаникија и приведене свештенике. Епископ Јоникије је рекао да се "према њима опходе крајње коректно и да им је дозвољено Свето причешће и све што налажу вјерски обичаји".

Адвокат Сава Костић је окупљеним новинарима рекао да очекује да ће по истеку 72 сата, епископ Јоаникије и свештеници бити пуштени на слободу.

"Било какво задржавање и минута послије тога представљало би драстично кршење основних права и слобода зајамчених Уставом, законицима, међународним конвенцијама, тако да вјерујем да ће надлежни државни органи у складу са тим и поступати", саопштио је Костић, а преноси Митрополија црногорско-приморска.

Рекао је да је њихов захтев за изузећем тужиоца и старешине ОДТ одбијен, а да је у том случају било незаконито то што против такве одлуке не постоји право жалбе. Та одлука је затим ревидирана.

"Послије одређеног времена је ревидирана та одлука и донијета нова којом се одбија наш захтјев за изузеће, али је дозвољена посебна жалба, како то и налаже члан 41, став 4 Законика о кривичном поступку Црне Горе, што ће рећи да у овој фази поступка ни поступајући тужилац ни његов замјеник не могу предузети било коју радњу док одлука не буде правоснажна, а то је док не протекне рок или док се не одлучи по жалбама које будемо изјавили", рекао је адвокат.

Костић је истакао да се сваком може десити грешка у раду и "похвалио тужитељку Лепу Меденицу јер је увидјела и исправила своју грешку", наводи се на сајту Митрополије.

Истакао је да је за кривично дело које се епископу и свештеницима ставља на терет, предвиђена новчана казна или казна затвора до једне године.

Додао је да се ради о владици и свештеницима који уживају велики углед у друштву и чињеници да раније нису осуђивани. "Потпуно је невјероватно да се поред свих чињеница одређује задржавање", закључио је Костић.

Правни експерти Епархије будимљанско-никшићке објаснили су јуче зашто је незаконито да владика Јоаникије и свештеници буду у притвору

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије