Месић: У Блајбургу нема никаквих жртава, то је једна измишљотина

Да је победио Трећи рајх, носталгичари за НДХ би као Словени били робови, они жале за својим ропством, рекао је некадашњи хрватски председник у два мандата Стјепан Месић поводом најаве одржавања мисе за блајбуршке жртве 16. маја у Сарајеву.

Стјепан Месић, који је био последњи председник Председништва СФРЈ, у изјави за Радио Сарајево каже да је "изненађен да се уопће одржава миса".

"Јер у Блајбургу нема никаквих жртава. Блајбург је једна измишљотина, у Блајбургу је капитулирала квислиншка војска, а 10-15 дана прије Блајбурга капитулирао је Трећи рајх", навео је Месић за Радио Сарајево.

Додао је да се Католичкој цркви неке важне чињенице коначно морају рећи.

"Нека објаве фотографије, ко је убијен тамо…", додао је Месић наводећи да су сви цивили пуштени да се врате својим домовима.

Према његовим речима, појединци из Цркве не могу прежалити што је капитулирала Независна држава Хрватска.

"Носталгичари за НДХ жале за својим ропством"

Додаје како је често реактивирање приче о Блајбургу кривица, пре свега, актуелних хрватских власти које на тој "носталгији за једним злочиначким режимом скупљају поене за изборе".

"Међутим, тиме се компромитирају у цијелом свијету, јер је управо у Другом свјетском рату побиједио антифашизам", истакао је бивши председник Хрватске.

Месић истиче да је фашизам такав систем који је имао за циљ уништење целих народа.

"Жидове је требало уништити да би им се узело богатство. Роми су требали бити уништени - да не сметају. А Слави, или робови, су требали остати да раде за надљуде, а то су Германи. То и ови наши носталгичари за НДХ-ом не разумију. Да је побиједио Трећи рајх, они би били робови. Они жале за својим ропством! Они, једноставно, ништа не разумију", закључио је Месић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво