Ове године чак три комеморације усташама

Иако је централна комеморација у Блајбургу ове године отказана због коронавируса, тзв. Почасни блајбуршки вод је саопштио да ће у суботу, 16. маја, бити одржана чак три скупа – у Блајбургу, Загребу и Сарајеву.

Под покровитељством Хрватског сабора и уз подршку Хрватског народног сабора БиХ, на Лојбаушком пољу, крај Блајбурга у Аустрији, сваке године се одржава комеморација за заробљене усташе, домобране и хрватске цивиле страдале крајем Другог светског рата.

Ова комеморација у Блајбургу је последњих година одржавана под будним оком аустријске и светске јавности, јер су се на тим скуповима окупљали поклоници усташке идеологије, па су неке аустријске странке и антифашистичке организације тражиле забрану тог окупљања.

Због забране окупљања услед епидемије коронавируса у Аустрији, Блајбуршки вод је отказао овогодишњу комеморацију која је требало да буде одржана 16. маја.

Први пут прошле године окупљање на Блајбургу је, након дугих преговора припадника тзв. Почасног блајбуршког вода и Хрватске католичке цркве са властима и Корушком католичком црквом, дозвољено, али без истицања усташких симбола, а они који су то покушали били су кажњени.

На Блајбуршком пољу, након мисе, ове године биће положени венци у име хрватске државе и Почасног вода, у присуству шефа Хрватске католичке мисије у Клагенфурту фра Пава Доминиковића и хрватског амбасадора у Аустрији Данијела Глунчића, наводи се у саопштењу, пренела је Хина.

На загребачком гробљу Мирогоју биће одржана молитва и дова, а представници власти ће положити венце.

А надбискуп врхбосански, кардинал Винко Пуљић, предводиће у катедрали у Сарајеву мису задушницу у складу са епидемиолошким прописима за верске објекте у БиХ.

Церемоније ће, наводи се, директно преносити ХРТ, Радиотелевизија Херцег-Босне (РТВ ХБ) и Хрватски католички радио (ХРК).

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара