Полиција легитимисала вернике и затворила храм у Подгорици

Црногорски полицајци у униформи легитимисали су вернике окупљене у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици, а затим решили и да затворе храм због наводног непоштовања мере физичке дистанце, саопштила је управа Саборног храма Христовог васкрсења, која овај догађај види као "плански и континуирани притисак на Цркву".

Управа Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици саопштила је да је на данашњи празник Светих жена мироносица, служена литургија без присуства верника иза затворених врата.

"Након Свете литургије, Храм је отворен и вјерни народ је један по један, улазио и придржавао се физичке дистанце и осталих препорука Института за јавно здравље Црне Горе", наведено је у саопштењу.

Око 10 часова, неколико униформисаних полицајаца, без писменог налога, на вратима Храма у простору које је власништво Митрополије црногорско-приморске, легитимисали су родитеље са малом децом и друге грађане, тврде из управе Храма.

"Полицајци у униформи, када су констатовали да се вјерни народ придржава поменутих мјера, после пола сата су добили ново наређење које је саопштено усменим путем, од нама непознатих старјешина, да су за боравак у затвореном простору неопходне маске, а ова одлука ступа на снагу тек сутра, 4. маја", пише у саопштењу.

Када је то испуњено, нова захтевана мера су биле рукавице, кажу из управе Храма.

"Након тога, сљедећа одлука је била да се затвори Храм, зато што по њима, наводно, није била испоштована мјера физичке дистанце", истакнуто је у саопштењу.

"Власт злоупотребљава тренутну ситуацију" 

Управа Храма пита јавност, по чијем наређењу полиција данас, као и на празник Цвети, на Велику суботу и Васкрс, "кршећи Устав Црне Горе који гарантује одвојеност Цркве и државе, као и слободу у вршењу верских обреда и послова", забрањује верном народу да уђе у Храм и помоли се Богу у време када није полицијски час и кад није забрањено кретање.

"Поред свих поштовања мјера и показане добре воље од стране Цркве, изузетно одговорног односа вјерника, не можемо да се отмемо утиску да је ријеч о планском и континуираном притиску на Цркву", пише у саопштењу управе Храма. 

Сматрају да власт несумњиво злоупотребљавајући тренутну епидемиолошку ситуацију, под видом заштите здравља, "наставља обрачун са Православном црквом у Црној Гори и верним народом".

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара