Пола тоне кокаина на црногорском броду "Будва" у немачкој луци

У међународној полицијској акцији заплењено је пола тоне кокаина који се налазио на црногорском броду "Будва".

У немачкој луци на броду "Будва", који плови под црногорском заставом, заплењено је око пола тоне кокаина, чиме је пресечена рута кријумчарења наркотика из Јужне Америке ка Европи, саопштила је црногорска полиција.

Вијести пишу да је брод "Будва" синоћ нешто после 22 сата упловио у Луку Хамбург, где је полиција и реализовала акцију.

"Будва" је 19. априла испловила из Казабланке у Мароку за Хамбург, где је требало да укрца терет житарица и вози их за неку од лука у западној Африци.

Брод "Будва" плови под црногорском заставом и на њему је црногорска посада.

Изграђен је 2014. у кинеском бродоградилишту Јинлинг за компанију Барска пловидба.

Немачка полиција, која је претресла брод, на њему је затекла 23 члана црногорске посаде, а наводно је само ухапшен Баранин М. Р.

Кокаин је пронађен у "теретном простору", наводе Вијести.

Осим информације о заплени кокаина, црногорска полиција није саопштила више детаља. 

У саопштењу црногорске полиције се истиче да је фокус био посебно усмерен на држављане Црне Горе, који, најчешће као морнари ангажовани на иностраним бродовима, врше криминалну активност кријумчарења кокаина из Јужне Америке у Европу, зарад стицања велике финансијске добити, саопштила је црногорска полиција.

"Тиме нарушавају углед црногорских помораца, који на савјестан и професионалан начин обављају свој посао и који су деценијама били препознати у свету као високообразован и руководећи кадар на бродовима у многим поморским компанијама широм света", саопштава Полиција Црне Горе.

Реализацији полицијске акције је претходила опсежна међународна истрага, кроз размену информација и опсервацију брода у Португалији, Шпанији, Холандији, Великој Британији и Немачкој.