Црна Гора: Чија ли је последња?

Председник и премијер Црне Горе различито о размени амбасадора са Приштином. И Вујановић и Ђукановић, са опречним ставовима, тврде да је одлука о овом питању у њиховим рукама.

Црногорски председник и премијер, Филип Вујановић и Мило Ђукановић различито о ставу те државе према процесу који се води пред Међународним судом правде у Хагу и тврде, уз опречне тврдње, да је управо у њиховим рукама одлука о размени амбасадора са Приштиниом.

Вујановић је изјавио да ће Црна Гора поштовати одлуку Међународног суда правде у Хагу у вези са Косовом и поручио да "завршни акт размене амбасадора између Црне Горе и Косова припада њему као шефу државе".

Вујановић је подгоричком порталу "Аналитика" рекао да ће Црна Гора поштовати одлуку МСП уколико она буде имала "пуну експлицитност и уколико буде значила сасвим изричиту препоруку и став".

"Уколико та одлука буде имала пуну експлицитност и уколико буде значила сасвим изричути препоруку и став ми ћемо то размотрити са максималном пажњом и одговорношћу, сходно нашем односу према том суду, делећи и оно што је политика ЕУ којој припадамо", рекао је Вујановић.

Ђукановић је, пак, изјавио да влада још увек није разматрала питање конкретног датума успостављања дипломатских односа са Приштином и оценио да не треба оклевати и чекати одлуку Међународног суда правде.

"Не треба даље оклевати и заклањати се иза алибија, са очекивањем да ће Међународни суд правде у Хагу сада дати неку експлицитну негацију досадасње укупне политике међународне заједнице у односу на питање Косова. То је чиста илузија и никада нисам био склон да губим време у илузијама", казао је црногорски премијер на завршној конференцији за новинаре у овој години

Коментаришући јучерашњу изјаву министра иностраних послова Милана Роћена да Министарство иностраних послова има последњу реч у вези са евентуалним отварањем амбасаде у Приштини, Вујановић је рекао да "завршни акт размена амбасадора између Црне Горе и Косова припада њему као шефу државе".

"Дипломатске односе успоставља влада и верујем да ће она на крајње озбиљан и одговоран начин размотрити који је прави тренутак, али завршни акт размене амбасадора припада председнику државе и ја сам рекао свој доживљај који ћу до краја поштовати", рекао је Вујановић.

Коментаришући различите ставове високих државних функционера по питању тренутка успостављања дипломатских односа са Приштином, Ђукановић је казао да су то "лични ставови" и да је одлука о томе "у надлежности владе и Министарства иностраних послова".

Црногорски председник је раније најавио да ће Црна Гора пошовати одлуку МСП, уколико буде одлучила да је независност Косова нелегално проглашена.

Вујановић је подсетио да је на недавном самиту у Валони са председницима Македоније и Косова закључио да ће се Црној Гори оставити да одабере прави тренутак да са Косовом успостави дипломатске односе.

Мислим да је коректно да Косово покаже да нашу мањину истински доживљава као мањину и да је нормативно тако третира, као и да на јасан начин покаже да је одржив повратак избеглица на Косово државна политика Косова, рекао је Вујановић.

број коментара 45 Пошаљи коментар
(субота, 26. дец 2009, 08:50) - anonymous [нерегистровани]

korjeni

Ne tako davno bio sam ponosan da sam porjeklom iz Crne gore,moji djed i baba su crnogorci-više ne .Prodali su se Americi i zapadu za momentalnu korist.Čašu vina još niko ne popi da je čašom žuči nezagorča .Na svakoga jednom dojde.

(субота, 26. дец 2009, 08:39) - anonymous [нерегистровани]

ovdje se ne zna ko pije, a ko placa...

Vujanovic je samo marioneta, zao je puno tog covjeka koji sluzi samo kao ukras.

(субота, 26. дец 2009, 00:49) - Milan [нерегистровани]

glumci

Ovo je cista gluma.Sa ovim oni glume da su nekakva demokratska drzava i da predsednik i premijer mogu da imaju razlicite stavove kao npr. u Rusiji Putin i Medvedev.Ne treba se zavaravati jer je Kralj Crne Gore jedini Milo Djukanovic.On je Tata i bice onako kako Veliki Don kaze.

(субота, 26. дец 2009, 00:07) - anonymous [нерегистровани]

ne mogu da verujem

Pa Crna Gora svojim postupcima u zadnjih par godina uporno dokazuje da joj je Srbija najmanje vazna, i da uziva u PROVOCIRANJU SRBIJE !

(субота, 26. дец 2009, 00:04) - anonymous [нерегистровани]

Kaput

Ne znam cija ce biti poslednja. Ali izgleda da je Vujanovicu (koga narod na izborima izabra za predsednika) dosadilo da viri ispod Milovog kaputa,koji urgred receno nije proverio svoj mandat, nego se vratio dosao "sporednim putem" na vlast . Gluma ili stvarnost, ovo je ipak pocetak kraja neprikosnovene vladavine Mila Djukanovica.

(петак, 25. дец 2009, 22:59) - Turcin [нерегистровани]

Crna Gora

Nikad nije kasno, uvidece da su pogresili i ispravice to...cenim...Srbija ce pobediti jer je pravda na nasoj strani...Albanci, uz postovanje, imaju svoju drzavu,pa ako im SRBIJA ne valja, pa siroko im polje!!!!!!

(петак, 25. дец 2009, 21:28) - anonymous [нерегистровани]

ssss

Kakva su to braca kad jedni drugima noz u ledja . I to kad je u pitanju najsvetije mesto Srbije a to je Kosovo i Metohija. Zar smo to mi Srbi zasluzili???????

(петак, 25. дец 2009, 20:46) - todorovic [нерегистровани]

vreme radi polako za nas

putujem puno po evropi i mogu vam reci damnoge nase severne susede obraduje kada cuju da smo nasto uradili i da napredujemo.sve ove male drzavice su niko i nista ekonomija im je ravna nuli,mali broj stanovnika i da ne nabrajam dalje.sto se tice mila i tacija isto ce biti dok su im potrebni naredjivace im kad za to se vise izgubi smisla i ne bude potrebno eto zavrsice oni kao i milosevic.pozdrav

(петак, 25. дец 2009, 19:10) - Слободан [нерегистровани]

Данашња Црна Гора

Данашњи црногорски политичари су срамота за Црну Гору. А заборавља ли та Црна Гора да је некада била српска држава Дукља? Заборавља ли да је целокупна црногорска култура заснована на српској култури и православљу? Заборавља ли Петра Петровића Његоша, једног од највећих СРПСКИХ књижевника који је јасно одредио црногорски идентитет као српски? Данашња Црна Гора би за Његоша би била срамота јер се потпуно одсрбила (да не кажем постала антисрпска). Али то се дешава кад од регионалне припадности направиш нацију...

(петак, 25. дец 2009, 18:51) - serb [нерегистровани]

Nauchi i ti

Komshija je prechi od roda, zato nas boli podmuklost prvih komshija! Nemaju ni crnogorci ni makedonci veci interes, od interesa da budu dobro sa prvim i najvechim komshijom na Balkanu-Srbijom!