Графити мржње у Морполачи код Бенковца

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта упозорио је на графите мржње у српском селу Морполача код Бенковца и позвао надлежне у Хрватској да их што пре пронађу и осуде одговорне.

На табли на улазу у село из правца Шибеника исписано је "Убиј Србина" као и на зиду демолиране сеоске задруге, где се још нашао усташки симбол "У" и порука "Хрватски Вуковар".

Ови графити, каже Миодраг Линта, представљају позив на обрачун са малобројним Србима у Морполачи и околним српским селима и начин су да се свим преосталим Србима поново стави до знања да треба да се иселе или асимилују.

Линта каже да је уверен да власт неће ништа учинити као и у многим другим сличним случајевима када су ветерани, подсећа, пре готово четири године прекунули сабор Морполачана уз повике "Хрватска до Земуна".

Подсећа и да су "устаске снаге" и 2017. спречиле сабор Морполачана поводом обележавања сеоске славе Светог Василија тако што су два ветеранска удружења преко локалног медија "Задарски лист" данима ширила мржњу према Србима.

У селу Морполача, по попису становништва 1991. године живело је 407 становника, од чега 389 Срба. По попису из 2011. године у селу их је 49.

Село је јединствено у крајишком подручју по томе што су малобројни српски повратници и некадашњи становници села 2015. уочи Светог Илије, на сеоско гробље поставили крст висок 6,5 метара.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи