Одложен дијалог Митрополије и Владе Црне Горе због коронавируса

Због опасности од појаве коронавируса, преговори између експертских тимова Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске о Закону о слободи вероиспосвести су одложени, преноси РТЦГ.

Из Митрополије наводе да су информацију о прекиду преговора добили јуче, уз образложење да се "због новонастале ситуације у вези вируса Ковид-19 преговори експертских тимова Епископског Савета СПЦ и владе одлажу".

"Примили смо јуче информацију од Владе Црне Горе да се због новонастале ситуације у вези вируса Ковид-19 преговори експертских тимова Епископског Савјета СПЦ и Владе одлажу. С обзиром на то да се ради о ванредним околностима схватамо и прихватамо разлоге одлагања", саопштено је из Митрополије, преноси РТЦГ.

Понављају да је овакав Закон за њих у спорним одредбама неприхватљив и неприменљив и да је то разлог зашто желе да, како кажу, разговарају искључиво о његовој промени а не примени.

"Зато апелујемо на све државне органе да се уздржавају од сваке врсте примјене или припреме за његову примјену. Сваки једнострани потез власти и евентуална злоупотреба у овим ванредним условима негативно би се одразило на даљи ток преговора и удаљило би нас од сваког компромиса и ваљаног договора. Остајемо спремни и отворени за наставак преговора на експертском нивоу чим се околности промијене будно пратећи све што се дешава у вези са спорним Законом", поручују из Митрополије црногорско-приморске.

Кажу и да су у насталим околностима црквене активности сведене на минимум, поштујући препоруке надлежних институција.

"Као што смо већ саопштили, молитвене литије су привремено обустављене одмах након изрицања мјера о забрани јавног окупљања. Слиједећи одлуке и препоруке, донијета је одлука да Цетињска Богословија обустави наставу и распусти све ђаке кућама. Обустављени су часова вјеронауке, пробе хорова и заказаних предавања, трибина и манифестација. Преко црквених медија се свакодневно вјерници информишу о мјерама опреза", поручују из МЦП-а.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво