Члан експертског тима Митрополије: Представници Владе отворени за разговор о измени спорног закона

Први састанак експертских тимова о Закону о слободи вероисповести протекао је у духу отвореног и искреног дијалога саопштио је члан тима Митрополије црногорско-приморске, Драган Шоћ. Представници Владе су, како је казао, отворени за разговор о изменама закона. Следећи састанак је наредне седмице, а до тада се настављају литије.

"Договорили смо се да сљедећи састанак буде у сриједу, а да они у међувремену дају коментар на наш предлог који је поднијет на прошлом састанку и да дају контра предлоге, каже Шоћ.

Апелеју на грађане да на литијама покажу да подржавају захтеве легитимне цркве. Проблем је, истиче Шоћ, сам Закон, а не како га применити. На владином твитер налогу наводи се да су посвећени дијалогу са Црквом, на добробит свих грађана Црне Горе..

Премијер Душко Марковић, говорећи о дијалогу са црквом, казао је да се разговара о појединим члановима Закона о слободи вероисповијести, а не о томе да ли ће се Закон примењивати.

Владу је у разговору представљао потпредседник Владе Зоран Пажин, професор Правног факултета Небојша Вучинић, деканица Правног факултета Анета Спаић, шеф Кабинета премијера Драгољуб Булатовић, адвокат Никола Мартиновић и дипломирани правник Срђан Спаић. 

У експертском тиму за преговоре у име Цркве били су координатор Правног савјета МЦП Велибор Џомић и чланови Савета Митрополије и Епархије будимљанско-никшићке - адвокати Драган Шоћ, Зоран Лазаревић и Дамјан Ћулафић, као и доктор Владимир Лепосавић. 

Потпредседник Владе Зоран Пажин казао је раније да ће дијалог бити усредсређен на чланове Закона о слободи вероисповести који се односе на имовинско-правна питања.

"Вјерујем да се уважавањем аргумената противне стране, спремношћу да се толеранцијом и стпљењем може доћи до рјешења које ће релаксирати постојећу ситуацију", оцијенио је Пажин и нагласио да политику треба оставити по страни.

Он је рекао да је "црвена линија" Устав Црне Горе и потреба да сви грађани без обзира на националност или вјеру буду на једнако праван начин третирани.

Из Митроплије су саопштили да Закон радикално дерогира и суспендује основне и минималне стандарде у погледу колективног аспекта остваривања права на слободу вероисповести

Они су упозорили на, како наводе, честе и радикално антицрквене јавне наступе највиших државних званичника, "који неправедно оптужују Цркву за наводну антидржавну дјелатност и подложност утицајима изван Црне Горе, што су ноторне неистине".

"То није добра атмосфера за разговор. Надамо се да ћете са своје стране учинити све што је потребно да се спријечи наставак таквог заоштравања са стране државе", поручио је митрополит Амфилохије у писму премијеру Душку Марковићу.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи