Хрватски медији: Мерчеп на условној слободи

Врховни суд Хрватске потврдио је одлуку о условном отпусту из затвора ратног помоћника министра унутрашњих послова Т. М. који је због злочина над српским цивилима у случају Пакрачка Пољана правоснажно осуђен на седам година затвора. Иако у одлуци суда стоје иницијали, хрватски медији преносе да је реч о Томиславу Мерчепу.

Како преноси ХРТ, датум условног изласка из затвора одредиће судија у року од три дана од пријема решења Врховног суда, а Т.М. из затвора мора бити отпуштен најкасније три дана од доношења налога за извршење.

Врховни суд је саопштио да су испуњене законске претпоставке за примену условног отпуста.

Наводе да је од августа 2019. када му је правоснажно одбијен претходни предлог за условни отпуст наступила нова околност, односно да му је знатно погоршано здравствено стање, да је тешко покретан и потребна му је стална њега и помоћ.

"Прије није казнено осуђиван, други се поступак не води, а затвореник се потпуно придржава кућног реда казнионице. Судјеловао је и у провођењу појединачног програма извршавања казне затвора. Затвореник је до сада издржао три четвртине изречене му казне", наводи се у саопштењу Врховног суда.

Тај суд је закључио и да је код затвореника "досадашњим издржавањем казне затвора у цијелости остварена сврха кажњавања" и да се може очекивати да на слободи неће чинити нова кривична дела.

У мају 2016. осуђен је на пет и по година затвора јер као заповедник јединице познате као "мерчеповци" није спречио злочине над српским цивилима, а Врховни суд му је у фебруару 2017. казну повећао на седам година.

Од почетка је тврдио да је невин, а порицао је и да је био заповедник јединице која се називала његовим именом.

Тужилаштво га је најпре теретило да је наредио извршење злочина, али је оптужница ублажена, па је осуђен јер своје подређене у злочинима није спречио.

По изласку из затвора мораће редовно да се јавља надлежној полицијској станици. Може да промени место пребивалишта, односно боравишта, само уз сагласност Жупанијског суда у Загребу.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи