Пленковић: Хрватска спремна да прихвати избеглу децу

Премијер Хрватске Андреј Пленковић поручује да је његова земља спремна да прихвати део деце која у нехуманим условима живе у избегличким камповима на грчким острвима.

Велики број деце без пратње, која су сама, без родитеља, рођака или старатеља налази се у центрима на грчким острвима, који су последњих дана под налетом доласка нових миграната.

"Не видим да би ико разуман могао бити против тога да и ми помогнемо одређеном броју деце која живе у битно другачијим условима него што живе наша деца", рекао је Пленковић новинарима у Сињу.

ЕУ ће о пребацивању деце разговарати након што грчка острва идуће седмице обиђе комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон.

"Хрватска је увек показивала изразито хуманитаран приступ. И ми смо били земља која је имала прогнане и која је примила избеглице, нарочито из БиХ. Деци је потребна посебна заштита", истакао је премијер Хрватске која тренутно председава ЕУ.

Грчка затражила помоћ од осталих чланица ЕУ 

О плану за извлачење деце без родитељске пратње разговарало се на ванредном састанку министара унутрашњих послова прошле седмице у Бриселу, јер је Грчка затражила помоћ од осталих чланица. 

"То је једна од акција која је ЕУ предузела према Грчкој", рекао је министар унутрашњих послова Давор Божиновић, пише Вечерњи лист, пренела је Хина.

За разлику од обавезних квота које су пре биле прописане за збрињавање избеглица, то је потпуно самостална одлука сваке државе и ЕУ не тражи обавезивање.

Истовремено и даље остаје чврст став свих држава ЕУ да имигранте неће прихватити.

Како би се избегла могућа злоупотреба статуса "детета без пратње", јер се деца понекад користе и као средство добијања азила породице која се одједном појави, од комесарке Јохансон је затражено да се спроведе детаљна провера статуса сваког малолетника без пратње, посебно оних који ће бити пребачени у Европу, наводи Вечерњи лист.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво