Пажин: Црвена линија у дијалогу - правни поредак Црне Горе

Дијалог црногорске владе и Митрополије црногорско-приморске, који се наредне недеље наставља на експертском нивоу, биће усредсређен на, како се очекује, чланове Закона о слободи вероисповјести који се тичу имовинско-правних питања, каже потпредседник Владе Црне Горе Зоран Пажин у интервјуу за "Глас Америке".

У Америци постоји висок степен разумевања за потребу Црне Горе да има један такав модеран закон, рекао је Зоран Пажин.

"Оцијенио бих да је моја посјета Вашингтону била веома успјешна и корисна. Имао сам прилике да чујем ријечи охрабрења, подршке и разумијевања за демократске потребе развоја Црне Горе. Од својих саговорница и саговорника сам добио увјеравања да постоји спремност Сједињених Америчких Држава, као партнера, пријатеља и савезника у оквиру НАТО алијансе да истрајно подржава Црну Гору на њеном евроатлантском путу и то је нешто што је заиста охрабрујуће за нас", рекао је Пажин.

Каже да је разговарано и о питању слободе вероисповести, односно примени Закона о слободи вероисповести.

"Поновио сам спремност Владе Црне Горе да у отвореном и аргументованом дијалогу разговара са представницима Српске православне цркве о свим питањима која су од значаја за међусобне односе између државе и цркве", казао је Пажин.

Пажин каже како верује да аргументовани дијалог може довести до обострано прихватљивог решења, посебно уколико постоји добра воља на обе стране.

"Сигуран сам да експертски ниво разговора подразумијева фокусирано бављење правном проблематиком, остављајући политику по страни. Вјерујем да се уважавањем аргумената противне стране, спремношћу да се толеранцијом и стпљењем може доћи до рјешења које ће релаксирати постојећу ситуацију и која ће нас усмјерити на неке друге, такође важне, теме у Црној Гори", додаје он. 

Упитан да ли Црна Гора има америчку и европску подршку за закон, Пажин каже да је, пре свега, имао прилику да се увери у "висок степен разумевања високих америчких званичника у односу на потребу Црне Горе да има један савремен, модеран и либералан закон, који са високим гаранцијама поштовања међународних правних стандарда обезбеђује сваком грађанину Црне Горе, без обзира на веру и нацију, да ужива право на слободу вероисповести". 

Додаје како је разумео од представника Митрополије црногорско-приморске да ништа није спорно у том закону, осим чланови 62 до 64, који се тичу имовинско-правних питања.

"Стога би било разумно очекивати да се разговор фокусира управо на та спорна питања. Мислим да су та питања више резултат неразумијевања и изостанка међусобног повјерења него што су она на правни или неки други начин компликована", каже потпредседник Владе и министар правде.

Поручује као је црвена линија одређења записана у Уставу Црне Горе.

"Дакле, правни поредак Црне Горе је црвена линија, она не смије да буде пређена. Такође, је црвена линија потреба да сви грађани без обзира на националност или вјеру буду на једнако праван начин третирани, да не буде нити привилегованих нити дискриминисаних у читавом том односу између државе и вјерских заједница и то је оно на чему ћемо ми инсистирати, али заиста врло отворени да чујемо аргументе друге стране и да имамо став уважавања према аргументима друге стране", рекао је Пажин.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво