Једанаест Црногораца ухапшено због више од пет тона кокаина на броду код Арубе

Једанаест црногорских држављана ухапшено је у великој полицијској акцији у којој су заплењене 5,4 тоне кокаина на броду у територијалним водама Арубе.

Ухапшени су сви чланови посаде брода "Ареса", преносе шпански медији.

Наводе да је операција обалске страже започела у понедељак, када је у водама Арубе примећен брод који је претходно напустио пристаниште Гваранао у венецуеланском граду Пунто Фихо.

"На броду је било пуно металног отпада у коме је била добро скривена знатна количина дроге", наводе шпански медији.

Брод је пресретнут у уторак након чега га је капетан уз пратњу полиције одвезао до пристаништа Орањестад где га је већ чекао полицијски корпус. Претрагом брода, полиција је нашла око 200 пакета у којима се налазило више од 5.000 килограма дроге.

Истог дана, десеточлана посада је у пратњи полицијског тима за хапшење са заплењеном дрогом спроведена до базе холандске морнарице у Саванети.

Претрага се наставља јер тамошња полиција сумња да се на броду налази још скривене дроге. Пронађена дрога биће уништена до краја недеље.

Сарадња полиције више земаља 

Акцију хапшења у водама Венецуеле иницирала је црногорска полиција, која је више месеци пратила криминалну групу.

Брод је лоциран и опсервиран целом рутом пловидбе дуж Јужне Америке, са посебним мерама надзора при сваком уласку и изласку из пристаништа. Након добијања оперативног податка да је кокаин спакован, Морнарица Краљевине Холандије је у Аруби пресрела брод и започела детаљан претрес.

Сумња се да је кокаин из Колумбије требало да буде прокријумчарен до једне од лука у Западној Европи.

Из црногорске Управе полиције рекли су да је заплена кокаина у Аруби резултат конкретне сарадње Управе полиције са партнерима из Велике Британије, Републике Србије, Краљевине Холандије и партнерским службама других земаља.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 28. феб 2020, 13:22) - Vlajko [нерегистровани]

A gazda?

Rekoše li ko im je gazda, za koga rade?