ЕУ нуди помоћ у решавању кризе у Црној Гори по моделу Северне Македоније

ЕУ може да помогне у решавању институционалне кризе у Црној Гори, као што је то учинила и у Северној Македонији, али да за њихово укључивање није довољан позив опозиције, рекао је копредседавајући Парламентарног одбора ЕУ и Црне Горе за стабилизацију и придруживање (ПОСП) Владимир Билчик.

Одговарајући на питање Вијести да ли и на који начин Европски парламент и Брисел могу да помогну у решавању институционалне кризе у Црној Гори и да ли то може утицати на даље преговоре са ЕУ, он је истакао да дијалог који су користили у Северној Македонији и други механизам - интерпарламентарни дијалог који је на снази у Србији, могу да се активирају и овде, "наравно, на захтев Црне Горе."

На заједничкој прес конференцији са председником Скупштине Иваном Брајовићем након сједнице ПОСП-а, Билчик је казао да је ЕП спремна да помогне у том процесу, кроз процес медијације или да понуди савете. "Већ смо били у прилици да нас неке земље кандидати замоле за такву помоћ, да учинимо што можемо да се развије та политичка култура у парламенту и другим институцијама", пишу Вијести.

Он је оценио да је питање верских заједница искључиво у надлежности државе Црне Горе, али да тај поступак мора да се води у складу са свим међународним и другим релевантним стандардима у областима људских права.

"Истичемо да је дијалог начин ка проналажењу рјешења у овом спору и предлажемо да се у духу дијалога настави рад на отвореним питањима. Ту мислимо на Закон о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница", истакао је Билчик.

Одговарајући на новинарско питање да ли је Брисел добио позиве од опозиције да се укључи у дијалог о Закону о слободи вероисповести, казао да се могу укључити једино на позив свих релевантних актера у земљи. 

"Не можемо доћи на позив само једног дијела политичког спектрума, али смо спремни да помогнемо. Кад дође до такве сарадње, та наша дјеловања су углавном везана за сами поступак, процедуру, покушавамо да креирамо простор за разговор. Нисмо ту никада са намјером да наметнемо нека рјешења већ да подстакнемо дијалог", рекао је он.

Брајовић је рекао да је Црна Гора регионални лидер кад је и питању процес ЕУ интеграција.

"Наше ствари рјешавамо сами, а увијек је добродошло да имамо отворену комуникацију са свим нашим европским партнерима", рекао је Брајовић.

Он је казао да је Црна Гора способна да имплементира законе, који треба да важе једнако за све.

"Не постоји могућност да функционише држава у држави и да неко не поштује закон и да неко буде изузет од примјене", рекао је он.

Билчик је након седнице ПОСП-а казао да је ова година нарочито значајна, јер Хрватска као земља из сусједства предсједава ЕУ у првом дијелу, а након ње Немачка, те сматра да имамо јединствену прилику да "учинимо да поступак проширења буде политички приоритет за комплетну ЕУ".

број коментара 13 Пошаљи коментар
(петак, 28. феб 2020, 10:50) - Cikago [нерегистровани]

,,Implementiranje zakona,,

G.Brajovic kaze da je montenegro ,,sposoban da implementira svaki zakon,,Drugim recima nije im potrebna nicija pomoc u nicemu.Pa kada je tako g.Brajovicu zasto ne sprovedete sporni zakon?
Izgleda da niste dobro shvatili navedenog gospodina.Oni nude svoje dobre usluge u pogledu toga da se okrenete dijalogu sa predstavnicima diskriminisanog Srpskog naroda u vasem montenegru.
Ali po vasem odgovoru, stice se utisak da vi najbolje znate, da je sve u redu I da vam njihove dobre usluge, nisu potrebne.
Razmislite malo bolje, da vam posle ne bude kasno.

(четвртак, 27. феб 2020, 22:24) - Razuman Srbin [нерегистровани]

Posrednici

Naravno da je Crna Gora lider u regionu u evrointegracijama jer je uradila sledece korake bas po ukusu "Evrope": 1. Odvojila se od Srbije, 2. Priznala je Kosovo, 3. Usla je u NATO, 4. Vodi jasnu i nedvosmislenu antisrpsku politiku. U tom smislu bi i EU posredovala i navodno "pomogla" Crnoj Gori u resavanju krize- daljom podrskom takve politike, koliku god krizu i haos da to izazove.

(четвртак, 27. феб 2020, 17:16) - anonymous [нерегистровани]

Nista

Nista od toga.
Nece Milo.

(четвртак, 27. феб 2020, 17:06) - anonymous [нерегистровани]

Ko bi eu ?

Ko je to eu ?

(четвртак, 27. феб 2020, 16:37) - anonymous [нерегистровани]

Pomaganje

Jos samo to fali.

(четвртак, 27. феб 2020, 15:29) - anonymous [нерегистровани]

Pomaganje

Nemojte molim vas vise pomagati.
Pogotovo ne kao u Makedoniji!
Narod tamo od vase pomoci ne moze vise ni da dise a kamo li da zivi.
Pogotovo vam puno hvala za pomoci celog Balkana!
Jos brojimo mrtve i nestale!

(четвртак, 27. феб 2020, 15:17) - Воронцов [нерегистровани]

Надлежност државе

А мора ли држава да поштује људска права? Нико до сада није осудио очигледна кршења људских права у Црној Гори .

(четвртак, 27. феб 2020, 15:06) - anonymous [нерегистровани]

Manjih drazava

a vecih regionalnih lidera. Sve do jedne vodeci lider.

(четвртак, 27. феб 2020, 13:58) - Ужичанин [нерегистровани]

Модел "Северне Македоније" би био кошмар за Мила.

Када би се поменути рецепт применио онда би Срби као народ у Црној Гори били третирани попут Албанаца у Северној Македонији а то Мило (уз подршку Запада, НАТО и ЕУ-пре свега Немачке) никада неће дозволити.

(четвртак, 27. феб 2020, 13:56) - anonymous [нерегистровани]

Srbi u Crnoj Gori

Ako podele narod kao u Makedoniji, biće Crnogorci i Srbi a u stvari sve su to Srbi, tako da nam ne treba Makedonski model.Samo čekati još malo da se skroz smanji uticaj Amerike i jačanje Rusije i Kine što je već sad se vidi nezaustavljiv proces u tom smeru.