СИ подржала ставове Србије о Косову

Министар спољних послова Вук Јеремић изразио је велико задовољство успехом који је делегација Демократске странке имала на Конгресу Социјалистичке интернационале, који је данас завршен у Атини, јер се у закључцима скупа позива на наставак дијалога о статусу Косова и Метохије.

"Успели смо да се изборимо за формулацију која одговара нашем гледању на косовски проблем и нашим државним интересима - Социјалистичка интернационала је позвала на наставак дијалога о статусу и на јасан начин позвала све своје партије чланице и све државе да се уздрже од једностраних корака, односно од признавања нелегално проглашене независности", рекао је Јеремић агенцији Танјуг.

"Мислим да имамо разлога да будемо изузетно задовољни са крајњим закључком Конгреса Социјалистичке интернационале.

Били смо два дана ангажовани на креирању завршног саопштења и за нас је било од изузетне важности на који начин ће у њему бити третирано питање Косова и Метохије", казао је Јеремић.

Осврћући се на званичан захтев за чланство Социјалистичке партије Србије (СПС) у Социјалистичкој интернационали, он је указао да су се томе снажно противиле неке социјалдемократске партије из региона.

"Међутим, тај отпор је савладан и СПС је поднела апликацију за чланство. Та апликација ће бити размотрена, и на следећем састанку Савета интернационале очекујем позитиван одговор на апликацију СПС у ово тело", рекао је Јеремић.

Дачић: СПС предала захтев за пријем у Интернационалу

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да је та странка предала званичан захтев за пријем у Социјалистичку интернационалу (СИ).

Дачић је Танјугу рекао да је захтев СПС за пријем у чланство СИ предао генералном секретару Социјалистичке интернационале Луису Ајали и додао да ће захтев, сходно правилима и процедурама те организације, бити разматран на првим наредним седницама Етичког комитета и Савета СИ, које се очекују у октобру.

Дачић је истакао да социјалисти очекују позитивну одлуку органа СИ.

"Веома је важно истаћи да ми очекујемо позитивну одлуку органа СИ зато што је подршку нашем захтеву дао и председник СИ Јоргос Папандреу и представници немачке Социјалдемократске партије, шпанске Радничке-социјалистичке партије и читавог низа других највећих и најзначајнијих партија социјалистичке и социјалдемократске оријентације у Европи", прецизирао је лидер социјалиста.

Према његовим речима, у складу са процедурама и правилима СИ веома је важно и мишљење странке која је већ пуноправни члан те организације, а која је из земље одакле долази странка која подноси кандидатуру.

Дачић је истакао да је зато за социјалисте веома значајна и подршка Демократске странке, о чему је, како је навео, на Конгресу СИ говорио и председник Србије и лидер те странке Борис Тадић.

Дачић је подсетио да је Тадић јавно подржао и предложио свим другим партијама да подрже пријем СПС-а у СИ.

"Имајући у виду низ билатералних сусрета које смо имали током конгреса и имајући у виду позитиван однос према СПС-у од стране тих партија, очекујемо да ће наша партија веома брзо проћи тај пут, који је по правилима и процедурама СИ тростепен", рекао је Дачић.

Он је додао да ће СПС, док не буде донета одлука и док не буду заседали Етички комитет и Савет СИ, као гост учествовати у свим активностима СИ.

Пријем у чланство СИ одвија се у три фазе - статус посматрача, придруженог члана и на крају пријем.

Делегација социјалиста, у којој је и потпредседник те странке Милутин Мркоњић, учествовала је у раду 23. конгреса Социјалистичке интернационале у Атини, током којег су имали низ билатералних сусрета са представницима најзначајнијих партија социјалистичке и социјалдемократске оријентације, међу којима и са председником Социјалистичке интернационале Јоргосом Папандреуом.

У раду конгреса учествовао је и председник Србије Борис Тадић, чија је Демократска странка консултативни члан Социјалистичке интернационале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се