Додик: Ђукановић не може да добије битку против СПЦ

Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик изјавио је да председник Црне Горе Мило Ђукановић не може добити битку против Српске православне цркве и да неће проћи оно што ради да би оспорио српски национални интерес, већ ће бити политичка жртва.

Милорад Додик је гостујући на сарајевској Фејс телевизији истакао да је "Ђукановић некада био Србин, да је предводио српску националну политику у Црној Гори, био коректан према СПЦ, оспоравао независност Косова, али да се онда све променило", те да је сада постао миљеник политичком Сарајеву.

Напомиње да је Ђукановић охрабривао независност Републике Српске и да је "свашта причао о Сарајеву".

"Између нас је пукло када сам покушавао да нормализујем ствар у односима Републике Српске и Црне Горе, гдје је он покушавао да то избјегне. Ми смо увијек били коректни, па и око границе нисмо правили проблеме. Да ми нисмо дали допринос то се не би ријешило", рекао је Додик.

Нагласио је да у овом тренутку "не може да дели политике које иду признању Косова, као и да Црна Гора ради против српских националних интереса и СПЦ".

"Никада с њим нисам имао пословни однос, никада нисам ништа урадио што би ме могло повезати са том структуром. Признавао сам легитимитет, а он је покушавао да се докаже центрима моћи тако што је клеветао Додика. Рекао је Бајдену да је Додик тројански коњ руске политике на Балкану. Ја њега никада нисам коментарисао до вечерас", навео је Додик.

"Ђукановић за СПЦ наметнуо закон"

Објаснио је како је само гласао против тога да Ђукановић посети БиХ у условима када српски народ у Црној Гори, незадовољан донесеним законским решењем, масовно протестује.

"Можда не треба баш да долази, можда и због њега самог, јер ће га сви питати о чему се сада тамо ради", нагласио је Додик.

Према његовим речима бошњачки и хрватски члан Председништва БиХ су инсистирали да Ђукановић дође.

"У овом тренутку Ђукановић је за СПЦ припремио голготу, донио закон који није демократски у смислу признавања вриједности које има црква, то је било подмукло", оценио је Додик.

Додаје да је Ђукановић са Исламском верском заједницом, Католичком црквом и Јеврејском заједницом направио посебне уговоре о њиховим правима.

"За СПЦ је наметуно закон у коме треба да деградира њено постојање и имовину. На крају је рекао да не може да направи државу која нема цркву. Нек прави цркву, ко му брани, али што на терет СПЦ", упитао је Додик.

О Мирашу Дедеићу, поглавару канонски непризнате црногорске православне цркве, Додик је рекао да у Црној Гори слови за "особењака, лудака", али "да га у Сарајево доводе јер клевета Србе".

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 23. феб 2020, 12:41) - Сенивић [нерегистровани]

Сумња

У све сумњам, само у сумњу не сумњам. А почећу и у сумњу.

(недеља, 23. феб 2020, 10:52) - anonymous [нерегистровани]

Одлуке

Ако до сада то није учињено онда, Синод СПЦ треба да донесе одлуку и да прогласи "закон о слободи вероисповести" у ЦГ ништавним за СПЦ и на тај начин правно нулира ефекте тог (без)закона док се он не повуче или спорне одредбе укину. Такође Народна Скупштина Републике Српске треба да донесе одлуку и прогласи Одлуку "Врховног Суда" БиХ о одузимању имовине од РС , ништавним и на тај начин правно нулира ефекте незаконите одлуке док се иста не поништи. Иначе пуна подршка Председнику Додику и СПЦ. Живели српско заједништво!

(субота, 22. феб 2020, 23:57) - Laufer [нерегистровани]

korisne informacije

Nakon ovih pojašnjenja, puno toga postaje mnogo jasnije.