Пореска управа Црне Горе објавила да је дуг Митрополије вишемилионски

Директор црногорске Пореске управе Миомир М. Мугоша саопштио је да је порески дуг на крају 2010. године за пријављених 38 свештеника Митрополије црногорско-приморске износио преко 300.000 евра и да већ девет година није предата ниједна пријава за задужење. Како је навео Мугоша, то значи да на данашњи дан Пореска управа не може да утврди тачан порески дуг ове верске организације и да, како каже, могу само говорити о процени да је он вишемилионски.

Миомир М. Мугоша је саопштио да Пореска управа започела контролу у Митрополији црногорско-приморској и свим осталим верским заједницама са циљем да се, како каже, утврди тачност обрачунатих, пријављених и наплаћених пореских обавеза.

"Митрополија Црногорско-приморска је највећа верска организација у Црној Гори из разлога што користи највећи број верских објеката, што располаже са највећом имовином, што има највећи број привредних друштава чији је она оснивач, што има највише отворених жиро рачуна у више пословних банака преко којих је у задњих неколико година прометовано више десетина милиона евра", навео је Мугоша.

Када је у питању поштовање пореских прописа са аспекта обавезне пријаве верских службеника и свештеника, како наводи Мугоша, "степен пореске дисциплине је врло низак".

"Колики је обим поштовања пореских прописа са аспекта пријављивања верских службеника и свештеника, можда најбоље говори пример да је Митрополија црногорско-приморска до 2010. године пријавила 38 свештеника, а годинама уназад након тога само је за неколико свештеника уплатила доприносе и то за одређени број који су стекли право за одлазак у пензију", истакао је Мугоша.

Како је саопштио, према њиховим подацима, порески дуг на крају 2010. године за пријављене свештенике Митрополије црногорско-приморске износио је преко 300.000 евра.

"А након тога, пуних девет година, до 2020. године, није предата ниједна пријава за задужење. Због непотпуних и нетачних регистрационих података Пореска управа није могла ни обрачунати пореску обавезу. То значи да на данашњи дан Пореска управа не може утврдити тачан порески дуг ове верске организације, можемо само говорити о процени да је он вишемилионски", рекао је Мугоша.

Ако Митрополија Црногорско-приморска не плати порески дуг добровољно, како је истакао, законска обавеза Пореске управе је да дуг наплати принудно – средствима са рачуна Митрополије или од имовине.

"Наравно, не од имовине ове верске организације која се односи на верске објекте, него од имовине са којом она располаже, а Пореска управа је од Управе за некретнине добила тачне податке да ова верска заједница располаже имовином на неколико врло атрактивних локација у Подгорици и црногорском приморју", истакао је Мугоша.

"У Подгорици на елитној локацији поседују 15 луксузних стамбених јединица, неколико пословних простора, у Будви је у току изградња вишенаменског стамбено-пословног објекта површине 6.000 квадрата, док се у Буљарици планским документима планира изградња пословно-стамбеног комплекса и хотелских садржаја на површини од 50.000 квадрата од чега је само за верске потребе опредељен један објекат од неких 800 квадрата", закључио је Мугоша

број коментара 18 Пошаљи коментар
(недеља, 23. феб 2020, 11:45) - Cikago [нерегистровани]

Porez za Crkve I dr.verske zajednice ???

U SAD zivim nekoliko decenija I mogu vam ukratko ispricati,kakvi su zakoni I iskustva u vezi crkvenog I verskog delovanja u SAD,ukljucujuci I,,porez,,
Kao prvo , Crkva I sve druge verske zajednice,kojih ima iz citavog sveta su oslobodjeni od placanja poreza !
Kao drugo,Crkve I sve verske zajednice su po ustavu SAD,odvojene od drzave I ne smeju nikako da se mesaju u njihove verske zivote.
Kao trece,drzava SAD ima fond u budzetu koji je finansijska pomoc svim Crkvama I verskim zajednicama,koji im se uplacuje na godisnjem nivou,u iznosu zavisno od velicine Crkve ili verske zajednice.
Pod cetiri,sto je I najznacajnije nema nikakve diskriminacije po bilo kojem osnovu,zto nije slucaj u milovom montenegru.
U njegovoj privatnoj drzavi je diskriminisana samo SPC,kojoj hoce da otmu imovinu za razliku od katolicke crkve/sa kojima su sklopili ugovor da im pripada celokupna imovina.Cak su predst.montenegra vladinim avionom odleteli do Vatikana da se potpise ugovor/.Ista stvar je I sa Islamskom zajednicom.Potpisan je ugovor u kojoj postoji da su svi objekti u vlasnistvu IZ .bez izuzetka.
Toliko o ,,vladavini prava,,u poslednjoj komunistickoj drzavi na tlu Evrope.
I toliko o licemernoj SAD I EU,koji podrzavaju,ovakav diskriminatorski,nakaradan milov,,zakon,,koji oni nikada ne bi smeli da izglasaju a kamoli primene u svojim zemljama.


(недеља, 23. феб 2020, 10:14) - anonymous [нерегистровани]

e sad...

pa dobro , mozda im se zaturio negde taj papir pa nisu ga videli, verovatno su slucajno nabasali na njega i eto sad im dobro doslo bas u ovoj situaciji...

(недеља, 23. феб 2020, 09:27) - anonymous [нерегистровани]

Uopće ne sumnjam.

Ali gdje su dosad?

(субота, 22. феб 2020, 20:55) - Зоран З. [нерегистровани]

Митарства

"Ko u jednoj Drzavi ne placa porez taj nije za tu Drzavu ,i bolje da se iz nje iseli jer zivi na tudji
racun i vara sve one koji uredno placaju porez."

Ко Цркви Божијој не даје него од ње узима, он се изопштио из Цркве по сопственој вољи, али ће да плати порез, кад испусти душу, уколико буде имао чиме да плати, на митарствима - духовној царини. Ко не буде имао да плати зна се........плач и шкргут зуба!

(субота, 22. феб 2020, 18:42) - 3оран 3. [нерегистровани]

Порез на духовност

Цркву није основао ни Амфилохије, ни Марко ни Јанко, него Господ Исус Христос. Црквена имовина се по канонима Православне Цркве не може никада отуђити. То је запечаћено на 7 Васељенских Сабора и 10 Помјесних. Једном Црквено во вјек Црквено. Ко отме цркено, тај никад покоја имати неће, а и потомци ће имати муку. Док се не врати Богу Божије. Тако ће бити и са Метохијом што у преводу на србски значи "манастирска земља или посјед". Значи Косово и Манастирски-посјед је сада привремено у власти окупатора, али покоја неће имати, док се не врати Православној Цркви, тј. Богу.
Него да се вратимо на порез. Како нешто што није основао човјек него Бог, значи Цркву Христову, може неко да опорезује. Цркви се тј. Богу даје, а не узима, а Господ ником дужан остао није! Православна Црква и њезини свештенослужитељи по канонима Православне Цркве не смију да имају тарифу за требе које врше, јер "за бадава сте добили, забадава дајите", дакле цркви се даје добровољни прилог, а то се не би требало опорезивати. Ако је неко увео "тарифу" тај је криви Богу, а ко није дао Цркви а могао је и он је крив Богу.

(субота, 22. феб 2020, 18:07) - euro [нерегистровани]

Porez na Primanja

Ti pises sta ne znas,u svakoj zemlji koja ima zakonom propisano porez na prihod placa se taj porez,i nije
istina da Crkve ne placaju porez jer ako i drzava da Crkvi novac na taj novac se placa porez u odredjenom
postotku.Ko u jednoj Drzavi ne placa porez taj nije za tu Drzavu ,i bolje da se iz nje iseli jer zivi na tudji
racun i vara sve one koji uredno placaju porez.

(субота, 22. феб 2020, 17:48) - anonymous [нерегистровани]

Re: Crkva i porez

1. Нико Вам не може узети динар из џепа ако не желите да га дате - та прича пада у воду.

2. Нека држава врати до краја (подвучено "до краја") све што је од Цркве одузела (да не кажем отела) - у сваком граду (Београду - подвучено), вароши, селу и засеоку.

Још је почивши патријарх Павле дао реч да ће Црква ући у систем пореза, када реституција према Цркви буде у потпуности готова.

А Ви будите вредни, као што је и бивши министар Ђелић, па седите и видите у катастру шта је све власништво Цркве, па ће Вам бити јасно зашто то никада неће бити враћено.

(субота, 22. феб 2020, 17:48) - Lenjin [нерегистровани]

Porez

Nadam se da će tako ažurni biti i prema drugima, recimo familiji Đukanović i ostalim milionerima iz vladajuće partije.

(субота, 22. феб 2020, 17:32) - Sasa CG. [нерегистровани]

Demokratija

Para buši đe burgija neće. Naće se računi sa pokradeni parama napaćenog i poštenog naroda što plaća sve uredno mafijaških družini.

(субота, 22. феб 2020, 17:17) - Ако ниси знао [нерегистровани]

Црква и држава су одвојени.

То су испословали буржоаском револуцијом.Шта сад хоћете да буду одвојени а да се мешате у послове Цркве.Црква је старија од државе.