Пореска управа Црне Горе објавила да је дуг Митрополије вишемилионски

Директор црногорске Пореске управе Миомир М. Мугоша саопштио је да је порески дуг на крају 2010. године за пријављених 38 свештеника Митрополије црногорско-приморске износио преко 300.000 евра и да већ девет година није предата ниједна пријава за задужење. Како је навео Мугоша, то значи да на данашњи дан Пореска управа не може да утврди тачан порески дуг ове верске организације и да, како каже, могу само говорити о процени да је он вишемилионски.

Миомир М. Мугоша је саопштио да Пореска управа започела контролу у Митрополији црногорско-приморској и свим осталим верским заједницама са циљем да се, како каже, утврди тачност обрачунатих, пријављених и наплаћених пореских обавеза.

"Митрополија Црногорско-приморска је највећа верска организација у Црној Гори из разлога што користи највећи број верских објеката, што располаже са највећом имовином, што има највећи број привредних друштава чији је она оснивач, што има највише отворених жиро рачуна у више пословних банака преко којих је у задњих неколико година прометовано више десетина милиона евра", навео је Мугоша.

Када је у питању поштовање пореских прописа са аспекта обавезне пријаве верских службеника и свештеника, како наводи Мугоша, "степен пореске дисциплине је врло низак".

"Колики је обим поштовања пореских прописа са аспекта пријављивања верских службеника и свештеника, можда најбоље говори пример да је Митрополија црногорско-приморска до 2010. године пријавила 38 свештеника, а годинама уназад након тога само је за неколико свештеника уплатила доприносе и то за одређени број који су стекли право за одлазак у пензију", истакао је Мугоша.

Како је саопштио, према њиховим подацима, порески дуг на крају 2010. године за пријављене свештенике Митрополије црногорско-приморске износио је преко 300.000 евра.

"А након тога, пуних девет година, до 2020. године, није предата ниједна пријава за задужење. Због непотпуних и нетачних регистрационих података Пореска управа није могла ни обрачунати пореску обавезу. То значи да на данашњи дан Пореска управа не може утврдити тачан порески дуг ове верске организације, можемо само говорити о процени да је он вишемилионски", рекао је Мугоша.

Ако Митрополија Црногорско-приморска не плати порески дуг добровољно, како је истакао, законска обавеза Пореске управе је да дуг наплати принудно – средствима са рачуна Митрополије или од имовине.

"Наравно, не од имовине ове верске организације која се односи на верске објекте, него од имовине са којом она располаже, а Пореска управа је од Управе за некретнине добила тачне податке да ова верска заједница располаже имовином на неколико врло атрактивних локација у Подгорици и црногорском приморју", истакао је Мугоша.

"У Подгорици на елитној локацији поседују 15 луксузних стамбених јединица, неколико пословних простора, у Будви је у току изградња вишенаменског стамбено-пословног објекта површине 6.000 квадрата, док се у Буљарици планским документима планира изградња пословно-стамбеног комплекса и хотелских садржаја на површини од 50.000 квадрата од чега је само за верске потребе опредељен један објекат од неких 800 квадрата", закључио је Мугоша

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво