Пријава против Јосипе Лисац због извођења химне на Милановићевој инаугурацији

Против певачице Јосипе Лисац поднета је пријава због њеног извођења државне химне на инаугурацији новоизабраног председника Зорана Милановића.

Јосипа Лисац је на јучерашњој инаугурацији председника Хрватске Зорана Милановића отпевала химну Хрватске "Лијепа наша домовино".

Због извођења химне, против Јосипе Лисац пријаву је поднео правник Бошко Жупановић, преноси портал Индекс.

У пријави се наводи да је Јосипа Лисац на "изругљиви и омаловажавајући начин" изводила химну Републике Хрватске и да је на тај начин повредила углед државе користећи "изругљиве артикулације и тоналитете".

"Ја не желим медијску пажњу. Ја сам то учинио као правник и грађанин, сматрам да је то обично изругивање и да не приличи никаквом догађају, а камоли инаугурацији изабраног хрватског предсједника", рекао је Жупановић за Индекс и додао да сматра да је то његова грађанска дужност.

На питање портала Индекс на основу чега је, као правник, закључио да је реч о изругивању, као и да ли зна да Јосипа Лисац увек тако изводи песме, Жупановић одговара да је то његова субјективна процена.

"Ја сам навео и у пријави да је њен глазбени опус опће познат, али сматрам да се химна тако није смијела изводити. Ако је Милановић знао да ће тако извести химну, онда је и он погријешио", одговорио је Жупановић.

Како Индекс наводи, Жупановић се налази у управама пет предузећа, власник је једног локалног портала, а тренутно је и спортски директор фудбалског клуба Копер у Словенији.

На његовом профилу на друштвеној мрежи Фејсбук могу се наћи фотографије са бившом председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, али и са Здравком Мамићем, бившим председником ФК Динамо Загреб, који се налази у бекству.

број коментара 65 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. феб 2020, 19:15) - anonymka [нерегистровани]

Josipa je muzička ikona

Ovo je tako prelepo! Visoka umetnost. Da se umetnost širokim narodnim masama ne sviđa nije nikakva novost. Bravo, Josipa, muzička ikono Balkana.

(четвртак, 20. феб 2020, 15:36) - anonymous [нерегистровани]

neznanje

To je njen stil! Pevala bi tako i u nekoj drugoj prilici i ma koju drugu pesmu. Nikome se zena nije izrugivala. Pozvana je na inauguraciji predsednika zato sto je za toliko godina zasluzila postovanje!

(четвртак, 20. феб 2020, 15:21) - anonymous [нерегистровани]

definitivno

Izvanredan jazz i aranžnam i interpretacija.vama koji ne volite džez, ne mogu pomoći da vam se svidi.Isti bi tako prošla i da je otpevala kao opersku ariju.Za neke je to kreštanje ali, žao mi je, umetnost nastaje tek iza turbo folka i sličnog užasa.

(четвртак, 20. феб 2020, 15:17) - anonymous [нерегистровани]

RE:Zavijanje

Nije "jadna ona". jadna je tvoja percepcija muzike. Verovatno ti najbolje leže zvezde granda

(четвртак, 20. феб 2020, 15:04) - Lidija [нерегистровани]

Zavijanje

nerazumljive reci kao sa onog sveta, zavijanje, jadna ona,

(четвртак, 20. феб 2020, 14:52) - anonymous [нерегистровани]

Super Bowl

Ee, Josipa, Josipa nije to finale americkog futbala. Ah ja, oni su uvijek bili balkanska kulturna avangarda.

(четвртак, 20. феб 2020, 14:14) - anonymous [нерегистровани]

Πολιτική

Као Мадам Едит у серији 'Ало, 'ало. Само што не пева у кефеу Рене, него у резиденцији председника државе и сви мирно стоје и слушају

(четвртак, 20. феб 2020, 12:56) - KosMan [нерегистровани]

Kimna

,,Pelijepo'', maJke mi! Takva im je...

(четвртак, 20. феб 2020, 12:29) - Md [нерегистровани]

Super

Nikad bolje i lepse niko nije otpevao

(четвртак, 20. феб 2020, 12:16) - Srbijo, Zuta kuco [нерегистровани]

Odkako

se odvojio od srpskog hrvatski jezik je za nas postao potpuno nerazumljiv. Nista nisam razumeo.