"Замрзавање" уставног суда БиХ

Скупштина Републике Српске усвојила је Информацију и осам закључака у вези са антидејтонским деловањем Уставног суда БиХ. Са 74 гласа "за" и два "против" одлучено је да Скупштина обавезује све своје институције да не прихватају и не спроводе било какве будуће антидејтонске и недемократске одлуке Високог представника и Уставног суда БиХ.

Изгласано је и да представници Скупштине Српске предложе у скупштини БиХ усвајање Закона о престанку мандата страних судија у Уставном суду, а да до тада не учествују у раду.

Писмо председника Европског суда за људска права послато у новембру прошле године на адресу Председништва Босне и Херцеговине, тема је неколико месеци касније. Разлог, како тврде у кабинету Милорада Додика, тај што Жељко Комшић о писму није обавестио другу двојицу чланова Председништва.

"Први пут се деси у актуелној ситуацији да је то прећутано. Комшић је одговорио председнику Европског суда да ће се консултовати са колегама Џаферовићем и Додиком, а он то није урадио. Ми смо за све сазнали када је председник Европског суда потврдио и обавестио Кнежевића, председника Уставог суда, да је извршио своје именовање", рекао је Данијел Драгичевић, шеф кабинета Милорада Додика.

Тако је Ангелика Нусбергер, без приговора, постала један од троје судија Уставног суда БиХ које именује председник Европског суда за људска права. Преосталих шест бирају парламенти ентитета. Да свих девет чланова долази из редова конститутвиних народа, поред Срба, залаже се и Хрватска демократска заједница.

"Да би се то десило морамо донети адекватне законе у парламентарној процедури, за то нам треба консензус. Сигурно ће нам требати напор да многи схвате да ако желимо бити део европских и других интеграција, не можемо имати било који облик протектората", каже Драган Човић, председник ХДЗ БиХ.

Променама се противи лидер највеће бошњачке партије.

"Ово што ради Милорад Додик јесте тражење хљеба на погачу. Они траже да се устав мења и да сваки пут када им нешто смета, кад не могу да заврше отимачину земље у корист ентитета да се ултимативно укине механизан који брани такве ствари", каже Бакир Изетбеговић, председник СДА.

А одбрану Републике Српске дан раније најавио је Милорад Додик расписивањем референдума за њено отцепљење.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко одговара да до референдума неће доћи и да ће институција коју представља, инсистирати на поштовању Дејтонског споразума који гарантује суверенитет и интегритет Босне и Херцеговине.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 19. феб 2020, 10:11) - anonymous [нерегистровани]

Ustavni sud

Vidi apsurdnu Izetbegovicevu izjavu!Pa taj sud je zbog tih neresivih problema napravljen.Ustavni Sud je nadlezan za pravnu kontrolu jedne drzave.A ne za tvoje zloupotrebu!Ako se u nekom zakonu prekrse ustavna i ljudska prava onda se taj zakon vraca na popravku u parlament.Ustavni Sud uopste nema ovlascenja da sam pravi zakon kao sto radi u BiH.Tako je barem u civilizovanom svetu.
Nije ovo sarija!!!


(среда, 19. феб 2020, 00:30) - anonymous [нерегистровани]

Sve jasno

Sve je tu jasno. Visoki predstavnik više nema podršku da nameće rešenja, ali su se dosjetili da to sad rade suptilnijim metoda, jer ko još "normalan" može da se suprostavlja sudovima, još sudovima u kojima su i stranci "poštenjaci". To rade preko Ustavnog suda i svima je jasno da tu nema ni P od pravde, niti odlučuje o onome što mu je nadležnost, nego bukvalno pokušava krojiti politički sistem nanovo mimo Dejtona i Ustava i preglasavanjem 5:4 u korist Bošnjačke podržati njihove ideje unitarizma i islamske republike.

(уторак, 18. феб 2020, 21:58) - anonymous [нерегистровани]

Cuj ti Incka

on je prvi koji ne postuje taj Daytonski sporazum. Po njemu on se pita vise nego li 1200000 Srba u BiH. Iznini Incko ali to nije tvoja zemlja.