"Ово је кућа за нас" – Милановић цитирао ЕКВ?

Нови хрватски председник Зоран Милановић у свом првом говору након што је положио заклетву, случајно или не, цитирао је стихове песме познатог београдског бенда Екатарина Велика.

Зоран Милановић је постао пети председник Републике Хрватске, а на крају свог говора поручио је да сваки човек у Хрватској мора добити прилику да пронађе свој пут и своје место и да достојанствено и мирно живи од свог поштеног рада.

"Ово је кућа за нас, за све нас – за оне који смо ту, за генерације које долазе и за оне које ће се вратити својој кући. Хвала вам, живели и живела Република Хрватска", завршио је свој говор Милановић.

Случајно или не, речи "ово је кућа за нас" идентичне су стиху из познате песме "Земља" култног београдског бенда Екатарина Велика.

Реч је о првој песми на албуму "Љубав", објављеном 1987. године, а сматра се једном од најбољих албума на овим просторима.

Покојни фронтмен ЕКВ-а Милан Младеновић рођен је у Загребу, а у главном граду Хрватске добио је и улицу са својим именом.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(среда, 19. феб 2020, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

Ne bojte se

Nije on za dom spreman.

(уторак, 18. феб 2020, 23:21) - Jacko [нерегистровани]

Ccc

A stan?

(уторак, 18. феб 2020, 22:54) - Borbelj [нерегистровани]

Komunikacija je najveci problem!

Dom nije isto sto i Kuca kao sto ni Pravo nije isto sto i Ravno! Kuca je ono gde se zivi a domacinstvo je sve ostalo sto ide uz kucu! Domacica ili domacin brinu o kuci i svemu sto domacinstvo cini domom a tu spada i kuca i porodica i zemlja i zivotinjsko blago... a u dosta slucajeva i dobar deo familije; Majka ( baba) otac ( deda) svekrva....Srbija je Domovina svih gradjana Srbije! Srpski jezik je lep i precizan jezik ali narod ga ne koristi u svoj njegovoj kompleksnosti nego smo ga ostavili svakojakim sarlatanima da ga svojataju i u svome neznanju da ga nazivaju drugim imenima samo zato sto ne umeju da razumeju semanticku razliku u izrazima! 

(уторак, 18. феб 2020, 20:59) - anonymous [нерегистровани]

Kuca ili dom?

Nije sija nego vrat.

(уторак, 18. феб 2020, 20:36) - dragan [нерегистровани]

Pozdrav gosp. Slobodanu!

Kuca i dom nemoraju,ali mogu imati isto znacenje.I jedna i druga rijec se koriste,kako u srpskom tako i u hrvatskom jeziku.

(уторак, 18. феб 2020, 20:18) - anonymous [нерегистровани]

Kuca ili dom?

Interesantno je da se u novom hrvatskom jeziku objekat sagradjen na kucistu zove dom a gazdarica u njoj je kucanica. Taj isti objekat u srpskom jeziku zove kuca a gazdarica je domacica. Logicno bi bilo kuca i kucanica i dom i domacica. Vazno je da nije isto i da je drugacije.

(уторак, 18. феб 2020, 20:05) - Slobodan [нерегистровани]

Srpski jezik nam je postao srtrani jezik!?

Ovi poznavaoci "hrvatskog jezika" bi mozda trebalo da nauce prvo srpski jezik! Kuca i Dom nema isto znacenje,. Naime, Kuca je gradjevina u kojoj zivis, dok Dom ima kompleksniji smisao i podrazumeva mesto u kome ili gde se nalazi tvoja kuca ili gde se zajedno bivstvuje, npr u Domovini, Dom takodje znaci; Saborna crkva, stolna (ili glavna) crkva (nadbiskupa, biskupa ili kaptola), glavna crkva u naselju ili gradu se takodje naziva Dom! Nekadasnji dom JNA ili ono sto se jos uvek zove Dom omladine ili studentski Dom. U Bibliji se Dom cesto pominje, a jedan od primera je; Druga knjiga dnevnika, glava 7.
1. A kad svrsi Solomun molitvu, sidje oganj s neba i spali zrtvu paljenicu i druge zrtve, i slave Gospodnje napuni se dom! Inace, i tisuca, ( 1000) su su koriscene u srpskom jeziku mnogo duze i mnogo pre, nego moderne hiljadarke, u Bibliji zapravo i nema ni jedna hiljadarka, nego sve same ; Tisuce!

(уторак, 18. феб 2020, 17:59) - dragan [нерегистровани]

Gospodine Predsjednice!

Nasa kuca i Vas dom su osudjeni na iseljavanje ukucana koji u njima zive.Nekada kada smo imali zajednicku kucu(dom),nismo znali da ju(ga) cuvamo.Zasto se to dogodilo i ko je kriv,vjerovatno necemo imati nikada zajednicki stav.Lijepo je cuti da zelite da se ukucani vrate.Nadam se da ste mislili i na one koji su se" iselili" i na istok,a ne samo one koji su otisli na zapad.Bili su to gradjani koji su voljeli svoj dom,ali bise prisiljeni da trze novu kucu.U protivnom, bojim se da ce i nasu kucu i vas dom naseliti neko treci.Neka Vam je sa srecom predsjedavanje!

(уторак, 18. феб 2020, 17:13) - anonymous [нерегистровани]

Milan za Milana

A MM je ulicu dobio na inicijativu jednog Milana Radulovica iz Zagreba koji se borio za to i izborio..Pa da se zna .

(уторак, 18. феб 2020, 16:50) - anonymous [нерегистровани]

Tipican Govor

Tipicne bombaste i emocionalne izjave za ovakav govor! Ako nisu pracene ekonomskom politikom i rezultatima rasta, kuca ce nastaviti da se prazni, kao i sve ostale iz bivse Jugoslavije, iako je Hrvatska vec u EU. Uostalom, bas zato sto jeste, hrvatski gradjani ce jos brze odlaziti u EU...
Hrvatska ne moze biti ravnopravni partner u EU time sto napada sve susede, jer time daje poruku da nije dorasla onome sto misli da jeste ili treba da bude!