Црногорски министар одбране: Закон искоришћен за крсташки рат против Црне Горе

Министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић рекао је да је Закон о слободи вероисповести искоришћен да се против Црне Горе поведе крсташки рат. Протестне литије, како је рекао, немају никакве везе са законом, већ је, сматра Бошковић, намера да се Црна Гора представи као српска држава којој би се поништила независност изгласана на референдуму 2006. године.

Ту тврдњу Предраг Бошковић темељи на иконографији која се може видети на протестним литијама, али и исцртавању српских мотива широм Црне Горе.

Закон о слободи вероисповести, како је рекао, има за циљ да се Црна Гора врати у средњи век, док односе са Србијом, након свих дешавања, оцењује као најлошијим од обнове независности.

"Протести немају везе са законом, јер да је тако, закон би се примијенио, па би видјели да ли он угрожава било чија права. Видимо да то није случај. Видимо иконографију на скуповима, видимо како се означава територија Црне Горе као српске државе, видимо цртање српских мотива", рекао је Бошковић у интервјуу Радију Црне Горе.

Закон је, каже Бошковић, искоришћен да се "против Црне Горе поведе крсташки рат од стране једне теократске организације која би Црну Гору представила теократском државом".

Намера је, каже, да се Црна Гора представи и као српска држава, те "да се поништи државна независност и наша земља поново врати под скуте Србије, како би се о судбини Црне Горе одлучивало ван наших граница".

Поручује и да "не постоји сила која нас може преобратити у теократску државу".

"Циљ је стварање српског карактера Црне Горе"

Бошковић је истакао да је Демократски фронт превазиђена политичка организација у Црној Гори, те да је Српска православна црква једини субјект који је могао да генерише просрпски корпус.

Стога су поруке које у последње време стижу из Београда о помоћи српском народу и СПЦ, сматра Бошковић, додатак причи да се што више грађана на попису становништва у Црној Гори 2021. године изјасни као Срби.

То, како је рекао, за циљ има стварање српског карактера Црне Горе.

"Црна Гора је држава свих њених грађана, без обзира на то како се изјашњавају и нико не може спријечити пут Црне Горе ка модерној европској држави", поручио је Бошковић.

Оцијенио је квалитетним Закон о слободи вероисповијести, уз уверење да ће тај акт сваком грађанину гарантовати остваривање својих верских права у складу са његовим потребама.

"Мислимо да Црна Гора треба да дијели оне вриједности које се данас поштују и вриједе у свакој развијеној земљи Европе. Можемо са овим да се изборимо на демократски начин, без тензија и инцидената, јер смо свјесни да нас посматра међународна организација", рекао је Бошковић.

"Сва дешавања на овим просторима уиграна"

Саопштио је и да нема недоумицу да су сва дешавања на овим просторима "уиграна", јер је Балкан, како је подсетио, "кроз историју био мјесто гдје су се сукобљавале многе цивилиазције".

"Кад је у питању ова матрица, нема сумње да је она иницирана и образована сходно ономе што је Русија урадила у Украјини, Грузији, Молдавији. Све креће фронтално из више центара кад су таблоиди и портали у питању", додао је Бошковић.

Иако га реторика у Црној Гори подсећа на ону из деведестих, Бошковић не страхује да би се могао поновити сличан сценарио.

"Данас је глобални контекст другачији. Демократски капацитети држава на Балкану су већи него што су били деведесетих", рекао је Бошковић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво