Црногорски министар одбране: Закон искоришћен за крсташки рат против Црне Горе

Министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић рекао је да је Закон о слободи вероисповести искоришћен да се против Црне Горе поведе крсташки рат. Протестне литије, како је рекао, немају никакве везе са законом, већ је, сматра Бошковић, намера да се Црна Гора представи као српска држава којој би се поништила независност изгласана на референдуму 2006. године.

Ту тврдњу Предраг Бошковић темељи на иконографији која се може видети на протестним литијама, али и исцртавању српских мотива широм Црне Горе.

Закон о слободи вероисповести, како је рекао, има за циљ да се Црна Гора врати у средњи век, док односе са Србијом, након свих дешавања, оцењује као најлошијим од обнове независности.

"Протести немају везе са законом, јер да је тако, закон би се примијенио, па би видјели да ли он угрожава било чија права. Видимо да то није случај. Видимо иконографију на скуповима, видимо како се означава територија Црне Горе као српске државе, видимо цртање српских мотива", рекао је Бошковић у интервјуу Радију Црне Горе.

Закон је, каже Бошковић, искоришћен да се "против Црне Горе поведе крсташки рат од стране једне теократске организације која би Црну Гору представила теократском државом".

Намера је, каже, да се Црна Гора представи и као српска држава, те "да се поништи државна независност и наша земља поново врати под скуте Србије, како би се о судбини Црне Горе одлучивало ван наших граница".

Поручује и да "не постоји сила која нас може преобратити у теократску државу".

"Циљ је стварање српског карактера Црне Горе"

Бошковић је истакао да је Демократски фронт превазиђена политичка организација у Црној Гори, те да је Српска православна црква једини субјект који је могао да генерише просрпски корпус.

Стога су поруке које у последње време стижу из Београда о помоћи српском народу и СПЦ, сматра Бошковић, додатак причи да се што више грађана на попису становништва у Црној Гори 2021. године изјасни као Срби.

То, како је рекао, за циљ има стварање српског карактера Црне Горе.

"Црна Гора је држава свих њених грађана, без обзира на то како се изјашњавају и нико не може спријечити пут Црне Горе ка модерној европској држави", поручио је Бошковић.

Оцијенио је квалитетним Закон о слободи вероисповијести, уз уверење да ће тај акт сваком грађанину гарантовати остваривање својих верских права у складу са његовим потребама.

"Мислимо да Црна Гора треба да дијели оне вриједности које се данас поштују и вриједе у свакој развијеној земљи Европе. Можемо са овим да се изборимо на демократски начин, без тензија и инцидената, јер смо свјесни да нас посматра међународна организација", рекао је Бошковић.

"Сва дешавања на овим просторима уиграна"

Саопштио је и да нема недоумицу да су сва дешавања на овим просторима "уиграна", јер је Балкан, како је подсетио, "кроз историју био мјесто гдје су се сукобљавале многе цивилиазције".

"Кад је у питању ова матрица, нема сумње да је она иницирана и образована сходно ономе што је Русија урадила у Украјини, Грузији, Молдавији. Све креће фронтално из више центара кад су таблоиди и портали у питању", додао је Бошковић.

Иако га реторика у Црној Гори подсећа на ону из деведестих, Бошковић не страхује да би се могао поновити сличан сценарио.

"Данас је глобални контекст другачији. Демократски капацитети држава на Балкану су већи него што су били деведесетих", рекао је Бошковић.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 19. феб 2020, 12:14) - anonymus srle [нерегистровани]

Krstaski Rat u CG

Kad postoji problem, covek uklanja uzroke problema a ne posledice gospОdo pametnjakovici iz CG. Prosto da cak i dete od 5 godina shvata! To sto vi radite je: izazivate pozar a onda pristupate gasenju ne shvatajuci da se pozar izmice kontroli. Prst na celo pa razmislite.

(уторак, 18. феб 2020, 17:48) - anonymous [нерегистровани]

E boze

A,dje ces Boskovicu poslje.

(уторак, 18. феб 2020, 16:58) - milan lala [нерегистровани]

Drzava to sam ja , M. Djukanovic

Nema nikakvog "krstaskog rata" protiv drzave C. Gore , ne pomze vam dizanje tenzija lazima , imaju masovni protesti naroda u celoj C. Gori protv M. Djukanovica i njegove despotske vlasti. Problem je u tom sto je M. Djukanovic umislio da je on drzava C. Gora pa pobunu naroda protv njega licno on pokusava prikazati kao pobunu protiv drzave C. Gore. Drzava C. Gor uvek je bila jedna Srpska drzava, ne Srbija, ali uvek jedna od dve Srpske drzave . Sve od samog istoriskog pocetka Narod C. Gore svi njeni vladari i mitropoliti izjasnjavali su se nacionalno kao Srbi . No dolaskom Broza pocelo je nasilno ispiranje mozga , a narocito dolaskom Djukanovica svim silama se na najgrublji nacin nastoji promenuti svest naroda o nacionalnom poreklu, jeziku i pismu a sad evo udarilo se i na veru i Crkvu otima se imovina SPC. Ateista Djukanovic zeli silom naturiti narodu novu crkvu sa rascipopom Dedeicem na celu kao toboz mitropolitom . Narod je ustao protiv Djuaknovica a ne protiv svoje drzave C. Gore . Obmanjivanje o ugrozenosti drzave C. Gore od strane Srba i Srbije vise kod naroda u C. Gori ne prolazi . Prosto recno narod vas nece , podnesite ostavke dosta je bilo 30 godina vase despotovije.

(уторак, 18. феб 2020, 16:09) - Тома-Трстеник [нерегистровани]

Независност изгласана на Референдуму 2006

Господине Бошковић дали ви мислите
на ону изгласану независт на монтираном
и манипулисаном Референдуму 2006 ???
У паметним Земљама се то каже: Испеци па реци.

(уторак, 18. феб 2020, 15:37) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Od Ajnstajna na ovamo sve je relativno

Zakon nije iskoriscen nego je zakon izazvao revolt gradjana i zgrazavanje civilizovanog sveta.

(уторак, 18. феб 2020, 15:05) - anonymous [нерегистровани]

Hahah

Nisu se nadali da ce narod ustati u odbranu svetinja. Mislili su da ce im i zakon proci kao i ulazak CG u Nato. Ali, prevarise se! Sad im se prividjaju krstasi, krstaski ratovi i sta sve ne, a to je samo dokaz da je paranoja uhvatila maha!

(уторак, 18. феб 2020, 14:39) - anonymous [нерегистровани]

Opet zamjena teza

Po ko zna koji put. Prvo, ''krstaske ratove'' su vodili zapadnjaci, pa i protiv pravoslavne crkve (Carigrad). Drugo, u CG se krse prava SPC i srpskog naroda, dakle ako neko vodi ''krstaske ratove'' onda je to aktualna CG vlast potpomognuta krugovima sa zapada, a protiv SPC i lokalnog srpskog stanovnistva.

(уторак, 18. феб 2020, 14:22) - Rados [нерегистровани]

U strahu su velike oci.

Odzvonilo je ovima na vlasti, pa sad od zvuka crkvenih zvona i pjesama njima se svasta pricinja.
Kakav ste zakon izglasali u nocnim satima, ovaj odgovor naroda je nesto najljepse sto ste mogli dobiti. Ako niste pomahnitali jos imate vremena da ispravite gresku, ali ako ste zaslijepljeni svojom moci i gordoscu, onda ce vas ove divne Litije odnijeti u istoriju kao smrad i bruku Crnogosku.

(уторак, 18. феб 2020, 13:51) - anonymous [нерегистровани]

Da puknes od smeha

Sad je krstaski rat?Pa ovo je da puknes od smeha!