Посланици у Бањалуци о Уставном суду БиХ

У Бањалуци у току је посебна седница Народне Скупштине, на којој се расправља о раду Уставног суда Босне и Херцеговине, након што је тај суд донео одлуку по којој пољопривредно земљиште које је до сада било власништво Републике Српске треба да се књижи као имовина БиХ.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да се "за Босну и Херцеговину може рећи да је оваква или онаква", истичући да "оно што је сигурно тачно јесте то да је она у перманентној кризи".

"И ове околности, у којима је сазвана ова посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, су околности политичке кризе", рекла је Цвијановићева а преноси РТРС.

Она је рекла да је у разговорима са странним представницима о одуговлачењу формирања власти на нивоу БиХ, већина њих "навијала" за успостављање власти јер би то значило какво-такво кретање на европском путу, или барем неки кредибилитет зрмље, али да је било и оних који су говорили да су важнија нека друга питања од формирања власти, а чак и то да је политички легитимно не формирати власт. 

Цвијановићева је истакла да је БиХ једно дубоко унесрећено друштво јер није добило прилику да се развије као истинска мултиетничка заједница спремна да трауме прошлости претвори у шансе будућности, додавши да би било коректно и исправно да се утврди одговорности и коначно каже колико је ко - странци, Бошњаци, Срби и Хрвати - допринео нереду у којем живи БиХ.

Председница Српске рекла је да је последња одлука Уставног суда, којом се оспорава члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, саставни део процеса дерогирања постојећег уставноправног поретка, те урушавања дејтонских темеља на којима почива БиХ.

"Огромна је штета коју овакви потези наносе Републици Српској, а самим тим и функционисању БиХ и због тога сматрамо да је потребно хитно зауставити процес антиуставног дјеловања појединих институција на нивоу БиХ и вратити се Уставу и уставним рјешењима", рекла је Цвијановићева. 

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је на посебној седници Народне скупштине Републике Српске да је парламент кључно место свих одлука и да само он може да говори у име народа.

Додик је обраћање посланика започео речима: "Goodbye BiH, welcome RS-exit" ("Довиђења БиХ, добро дошао РСегзит"), преноси РТРС. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво