Све више миграната у БиХ, власти сматрају да најгоре тек долази

Због повољних временских прилика које владају ових дана повећава се и број миграната који улазе на подручје Унско-санског кантона. Према подацима из полиције, на ово подручје долази око 80 миграната дневно.

Премијер УСК Мустафа Ружнић сматра да најгоре тек долази, јер се на пролеће очекује нови талас миграната, преноси портал Независне.

"Ми од државних власти и даље тражимо да се расформирају прихватни центри 'Бира' у Бихаћу и 'Мирал' у Великој Кладуши и да се изгради један транзитни прихватни центар који ће бити смјештен ван градског подручја. Раније смо већ понудили једну локацију, међутим изостале су реакције надлежних институција", рекао је Ружнић.

Према речима Нермина Кљајића, министра унутрашњих послова УСК, највећи број миграната и даље долази на подручје Бихаћа иако су прихватни капацитети у којима бораве страни држављани већ раније попуњени.

Додао је како је ситуација критична, јер још не постоји припремљени план управљања миграцијама.

"Нема никакве координације између државног и нижих нивоа власти. Иако је Вијеће министара БиХ формирано прије два мјесеца, до сада је изостала озбиљна реакција у смислу заштите УСК када су у питању миграције", казао је Кљајић.

С повећањем број миграната расте и број кривичних дела чији су они починиоци, кажу у полицији Унско-санског кантона и додају како им недостаје људства у очувању повољне безбедносне ситуације.

"У протекле двије године, од када траје мигрантска криза, имали смо значајно повећање броја кривичних дјела и 80 посто њих смо ријешили. Међутим, ситуација се непрестано усложњава и полицији су потребни додатни капацитети", навео је портпарол кантоналне полиције Але Шиљдедић.

Ипак, Кљајић је рекао како је немогуће размишљати о евентуалном запошљавању додатних полицајаца, јер новца за тако нешто једноставно нема.

Тренутно у прихватним центрима у Унско-санском кантону има око 3.500 миграната, али се процењује како их на подручју овог кантона тренутно има више од 5.000, а они који нису смјештени у центрима бораве у приватном смештају или напуштеним објектима.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 18. феб 2020, 10:23) - anonymous [нерегистровани]

Svi prođoše kroz

Srbiju!
To je zbog humanosti te države.

(понедељак, 17. феб 2020, 20:08) - anonymous [нерегистровани]

Graničari

Za šta graničari tačno primaju platu, to mene zanima.

(понедељак, 17. феб 2020, 18:18) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Мигранти су Тројански коњ

Ово је поклон Новог светског поретка српском народу.

(понедељак, 17. феб 2020, 15:28) - anonymous [нерегистровани]

Prolaz

treba dodati da su svi do jednoga prošli i kroz Republiku Srbiju.