Уочен квар на хрватским хеликоптерима након ремонта

Командант Хрватског ратног ваздухопловства Михаел Крижанец у среду је издао наређење да се десет војних транспортних хеликоптера Ми-171СХ приземљи. Разлог за ту одлуку су учестали кварови, односно уочене грешке направљене током ремонта у Русији, а међу њима су, како незванично сазнаје портал Индекс, неправилно спојена црева за уље која служе за хлађење мотора.

Због грешке изазване неправилно спојеним цревима за уље, пилоти су све време током лета добијали погрешне параметре температуре уља, што је могло да доведе до паљења мотора и што би посаду и путнике у хеликоптеру могло довести у животну опасност, пише Индекс.

"Јучер смо добили информацију о техничкој грешки која се поткрала за вријеме ремонта. Повезали смо се с руским произвођачем који је био одговоран за ремонт и подузели мјере. Наши техничари уклонили су грешке на четири хеликоптера, а сутра ће на још једном који је на Крку. Остатак флоте омогућава нам проведбу свих мисија и потпоре", рекао је Крижанец.

Из три хеликоптера је цурило уље, а кварове је поправљало десетак људи из Ваздухопловно-техничког центра.

Индекс наводи да је кварове требало поправити у Русији, јер су хеликоптери били под гаранцијом.

Русија ће све платити 

Крижанец каже да је на четири хеликоптера отклоњена грешка и да су они у употреби, а да ће пети у петак бити поправљен.

Још пет хеликоптера се налази на редовном ремонту, објаснио је Крижанец и додао да ће све трошкове поправке сносити Русија.

"У овом случају, руски извођачи признају грешку и све радове и сав материјал ће се наплатити њима", изјавио је хрватски командант.

број коментара 0 Пошаљи коментар