Додик: Каква је то држава где страни судија седи у Уставном суду

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Уставни суд БиХ окупацијски суд за Републику Српску и српски народ и да он доноси лоше одлуке које су усмерене ка томе да се уруши снага Републике Српске добијена Дејтонским споразумом.

Милорад Додик је, говорећи за РТС из Источног Сарајева, поводом одлуке Уставног суда којом се имовина књижи као власништво Босне и Херцеговине, рекао да Републици Српској припада сва имовина и да је Уставом речено да Босни и Херцеговини припада само оно што јој је изричито дато у надлежност.

Према његовим речима, високи представници су својим одлукама кршили Дејтонски споразум, а данас то ради Уставни суд у којем седе три странца, који доносе одлуке онако како им се каже, заједно са два Бошњака.

Наводи да они имају већину а Србима говоре да би то требало да прихвате рачунајући да су наивни.

"Њихов концепт је да уруше Републику Српску и да учине све да она не постоји а да се све увије у причу о владавини права", рекао је Додик и истакао да Дејтонски споразум не постоји у својим основама.

Каже да није реч о томе да ли је нешто уставно или не, већ је реч о отимачини земљишта у Републици Српској којим би одједном требало да управљају заједничке институције.

Подсећа да је спроведена приватизација државне имовине и да постоји опасност од наметања преиспитивања извршених приватизација.

Милорад Додик је рекао да Република Српска нема избора и да не може да прихвати да се креће ка томе да тихо нестане кроз ову причу.

Како је рекао, Република Српска може да изабере да буде угушена за неколико година или да крене путем своје независности и самосталности.

Шта даље? 

Као прве кораке најавио је то што представници РС неће одлучивати у заједничким иснституцијама.

"Ако неко држи до суверенитета БиХ, каква је то држава где је страни судија у Уставном суду", упитао је Додик и додао да су странци навијачки настројени према Бошњацима.

Рекао је да ће у понедељак бити одржана седница Народне скупштине и да, уколико у разумно време не буде помака, биће донет читав сет закона којима ће се Српској вратити изворне надлежности. Навео је и да ће се повући сагласност за формирање оружаних снага БиХ.

"Само говорим да смо ми овог пута озбиљни и да нећемо од тога одустати", рекао је Додик.

Најавио је и низ мера да се осигура социјални статус особа које раде у заједничким институцијама.

Додик је рекао да ће у суботу разговрати са председником Србије Александром Вучићем, и да га радује што се он интересује за ове теме.

"Рећи ћу му да су Срби нападнути на свим местима где живе, у Црној Гори, на Косову и Метохији, у Републици Српској, да не причам у Федерацији", навео је Додик.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво