Дармановић и Божовић: Спустити тензије и сарадњом превазићи неразумевање

Између Црне Горе и Србије не би требало подизати политичке тензије већ кроз сарадњу и партнерски однос превазилазити неразумевања која оптерећују односе, поручио је црногорски министар спољних послова на састанку са амбасадором Србије у Подгорици Владимиром Божовићем. Србија подржава дијалог, истакао је Божовић и оценио да постоји простор да се разлике превазиђу, уз уважавање свих специфичности.

Дармановић је у наступну посету примио новоименованог, опуномоћеног и изванредног амбасадора Републике Србије у Црној Гори Владимира Божовића, саопштено је из црногорског Министарства вањских послова (МВП).

Шеф црногорске дипломатије пожелео је Божовићу успешан мандат и изразио уверење да ће током дипломатске мисије допринети бољим односима Црне Горе и Србије, упркос различитим ставовима по одређеним питањима.

Дармановић је оценио да би европске интеграције као заједнички циљ требало поставити изнад повремених политичких превирања, укључујући неслагања која су уследила псоле усвајања Закона о слободи вјероисповијести или увјерења, саопштено је из МВП.

На тој линији, истакао је да не би требало подизати политичке тензије, већ кроз сарадњу и партнерски однос превазилазити неразумевања која оптерећују односе.

Приступ Европској унији приоритет

Говорећи о политици проширења Европске уније, Дармановић је нагласио да је приступање Црне Горе Унији национални приоритет, као и да Црна Гора подржава и Србију на том путу.

Истакао је да се две државе налазе пред новом фазом у преговарачком процесу и изразио уверење да је привремени застој у преговорима иза нас и да обе земље треба спремно и у духу сарадње да се окрену наставку процеса интеграције у ЕУ.

Амбасадор Божовић се сагласио да су европске интеграције заједнички интерес, наглашавајући притом да ће његови приоритети у дипломатској мисији бити и унапређење економских и привредних односа, као и културне, научне и просветне сарадње.

У том контексту је нагласио значај инфраструктурних објеката који повезују Црну Гору и Србију - изградњу ауто-пута, обнављање пруге Београд-Бар и коришћење капацитета Луке Бар, наведено је у сопштењу.

Србија подржава дијалог

Божовић је нагласио да су у интересу Србије најбољи могући односи са Црном Гором и да верује у свој лични допринос таквим односима.

Коментаришући усвајање Закона о слободи вјероисповијести или увјерења, амбасадор Божовић је рекао да Србија подржава дијалог, оцењујући да постоји простор да се разлике превазиђу, уз уважавање свих специфичности.

"Саговорници су у дугом и конструктивном разговору исказали обострану спремност за проналажење рјешења и унапређење односа Црне Горе и Србије, имајући у виду заједничке интересе који су значајни и за комплетан регион Западног Балкана", закључује се у саопштењу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво