Дармановић и Божовић: Спустити тензије и сарадњом превазићи неразумевање

Између Црне Горе и Србије не би требало подизати политичке тензије већ кроз сарадњу и партнерски однос превазилазити неразумевања која оптерећују односе, поручио је црногорски министар спољних послова на састанку са амбасадором Србије у Подгорици Владимиром Божовићем. Србија подржава дијалог, истакао је Божовић и оценио да постоји простор да се разлике превазиђу, уз уважавање свих специфичности.

Дармановић је у наступну посету примио новоименованог, опуномоћеног и изванредног амбасадора Републике Србије у Црној Гори Владимира Божовића, саопштено је из црногорског Министарства вањских послова (МВП).

Шеф црногорске дипломатије пожелео је Божовићу успешан мандат и изразио уверење да ће током дипломатске мисије допринети бољим односима Црне Горе и Србије, упркос различитим ставовима по одређеним питањима.

Дармановић је оценио да би европске интеграције као заједнички циљ требало поставити изнад повремених политичких превирања, укључујући неслагања која су уследила псоле усвајања Закона о слободи вјероисповијести или увјерења, саопштено је из МВП.

На тој линији, истакао је да не би требало подизати политичке тензије, већ кроз сарадњу и партнерски однос превазилазити неразумевања која оптерећују односе.

Приступ Европској унији приоритет

Говорећи о политици проширења Европске уније, Дармановић је нагласио да је приступање Црне Горе Унији национални приоритет, као и да Црна Гора подржава и Србију на том путу.

Истакао је да се две државе налазе пред новом фазом у преговарачком процесу и изразио уверење да је привремени застој у преговорима иза нас и да обе земље треба спремно и у духу сарадње да се окрену наставку процеса интеграције у ЕУ.

Амбасадор Божовић се сагласио да су европске интеграције заједнички интерес, наглашавајући притом да ће његови приоритети у дипломатској мисији бити и унапређење економских и привредних односа, као и културне, научне и просветне сарадње.

У том контексту је нагласио значај инфраструктурних објеката који повезују Црну Гору и Србију - изградњу ауто-пута, обнављање пруге Београд-Бар и коришћење капацитета Луке Бар, наведено је у сопштењу.

Србија подржава дијалог

Божовић је нагласио да су у интересу Србије најбољи могући односи са Црном Гором и да верује у свој лични допринос таквим односима.

Коментаришући усвајање Закона о слободи вјероисповијести или увјерења, амбасадор Божовић је рекао да Србија подржава дијалог, оцењујући да постоји простор да се разлике превазиђу, уз уважавање свих специфичности.

"Саговорници су у дугом и конструктивном разговору исказали обострану спремност за проналажење рјешења и унапређење односа Црне Горе и Србије, имајући у виду заједничке интересе који су значајни и за комплетан регион Западног Балкана", закључује се у саопштењу.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. феб 2020, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

Европске вредности

Нама су европске интеграције заједнички интерес, а ЕУ је изгледа интерес да нас гурне у грађански рат, па онда још више осиромашене и обогаљене, лакше самеље и наметне "европске вредности".

(четвртак, 13. феб 2020, 09:39) - Драган [нерегистровани]

да се

Да се није подигао онај народ у Црној Гори, ови би цркви отели њену имовину.

(четвртак, 13. феб 2020, 09:21) - anonymous [нерегистровани]

Darmanoviću

Tenzije ste vi zajedno sa Milom napravili usvajanjem kriminalnog zakona. Povucite zakon i smirite tenzije koje ste sami prouzrokovali i da se izvinite građanima koje nazivate pogrdnim imenima. To što vi činite je totalitarni fašizam!

(четвртак, 13. феб 2020, 02:49) - anonymous [нерегистровани]

Pazi molim te,

"...postoji prostor da se razlike prevazidju, uz obostrano uvazavanje svih specificnosti." Samo kad se ukine kontroverzni zakon o imovini Srpske Pravoslavne Crkve. Priznanje lazne drzave Kosovo je bio tezak udarac Srbiji i sada ova protiv SPC. Ako ovako produzite braco Crnogorci, vi cete unistiti ne samo razlike koje stoje izmedju nas, nego i Srbiju. Milo Djukanovic je digao policiju i progoni Srbe, izgleda on nema nameru da stane da progoni Srbe i njihovu Crkvu. Ja mislim da vam ovo bezakonje ne treba, sem ako vas neko ne navraca. Ako vas neko tera da ovo radite Srbima, nece valjati ni vama ni nama.