Манастир у Мељинама између неба, земље и мора чува трагове Светог Саве

Хиљаде Новљана је у протестним литијама, због Закона о слободи вероисповести који сматрају неуставним и дискриминаторским. Из града стижу до манастира Савина у Мељинама, месту које чува трагове Светог Саве. Ту је црква, за коју предање каже да јој је темеље освештао први српски архиепископ и Савин крст, од горског кристала, у немирним и тешким временима, похрањен над обалом мора.

Над улазом у Бококоторски залив, манастир Савина, између неба, земље и мора, постојано, вековима сведочи о суштини православља, које се у Савином имену и делу огледа.

"Свети Сава био измиритељ, просветитељ, значи све су то извори љубави божје. А љубав божја јесте Христос, сами бог", рекао је игуман Макарије.

Црква Светог Саве је из 13. века - подигнута на темељима старијег храма, предање каже да ју је освештао Свети Сава и посветио Светом Сави Освећеном.

Манастирски комплекс чине још две цркве: мала, са фреско-натписом из 1831. који њену изградњу смешта у 1030. годину и велика, такође посвећена Успенију Пресвете Богородице, из 18. века.

У изузетној манастирској ризници, најстарији и најдрагоценији је крст Светог Саве, из 1219. од горског кристала, окован сребром и златом.

"Овде је основао Зетску епископију у Стону, и по предању, могуће је да је тај крст, од тада овде, у Савини, да се чува. Друго предање говори да је могуће да је дошао са досељавањем калуђера из манастира Тврдош, када су под притиском Турака 1693-1694. прешли овде, у манастир Савину, а до Тврдоша, могуће да је тај крст дошао чак из Милешеве", испричао је игуман Макарије.

У великој цркви је и чудесна икона Мајке Божје, а ту се чува и део моштију - рука царице Јелене, супруге цара Душана. У манастирском архиву су вредне повеље, Крмчија - законоправило Светог Саве, овде је гроб Његошевог учитеља, јеромонаха Јосифа Троповића...

После службе у овом манастиру, кренуо је, ка Марсељу, на своје последње путовање, краљ Александар Карађорђевић, а његов потпис, последњи, сачуван је у манастирској књизи.

И савинска историја и сва три манастирска храма, не сведоче само трајањем о снази и темељима Српске православне цркве. Њихов завет живи у народу.

Зато, Савина, вековима угнеждена у Савинској дубрави, слови за "православну душу Боке".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво