Истополни парови у Хрватској имају право да усвајају децу

Са девет гласова "за" и четири "против" Уставни суд у Хрватској донео је одлуку према којој истополни парови имају право да усвајају децу под под истим условима као и сви други, преноси "Индекс".

Уставни суд је закључак донeо разматрајући предлоге за оцену уставности три члана Закона о усвајању, за које је низ странака, удружења и појединаца истакло да дискриминише истополне партнере, преноси Индекс.

Иако није прихватио предлоге за укидање оспораваних законских чланака, Уставни суд је утврдио да оспорене законске одредбе из којих је изостављена одређена друштвена група "производе дискриминаторне ефекте према истосполним особама које живе у животним и неформалним животним партнерствима, што је уставноправно неприхватљиво".

У одлуци је истакнуто да Закон има легитиман циљ, а то је заштита интереса и добробити социјално угрожених особа и да у том погледу није у несагласности с Уставом.

Уставни суд оценио је да дискриминаторне ефекте није могуће отклонити односно надоместити интервенцијом Уставног суда у постојећи садржај закона.

"Пуко укидање оспорених законских одредаба довело би до празнине у постојећем моделу јавне услуге удомљавања и изазвало би штетне последице за права и интересе корисника удомитељства. Стога Уставни суд није прихватио приједлоге и захтјев за оцјену сугласности с Уставом оспорених чланака Закона о удомитељству", наводи се у одлуци.

Девет гласова "за" и четири "против"

Међутим, Уставни суд је истакао да су "судови односно друга надлежна тела која у решавању појединачних случајева непосредно одлучују о правима и обавезама грађана дужни тумачити и примењивати законе у складу с њиховим смислом и легитимном сврхом те одлуке доносити на темељу Устава, закона, међународних уговора и других извора права".

"У конкретном случају то значи да су оспорене законске одредбе дужни тумачити и примјењивати на начин који ће свим особама под једнаким увјетима омогућити судјеловање у јавној услузи удомљавања, неовисно о томе живи ли потенцијални удомитељ у животном или неформалном животном партнерству", закључио је Уставни суд.

Одлука је донета с девет гласова "за" и четири "против".

Укидање три спорна чланаа Закона о усвајању, уз низ левих странака и удружења, затражили су и животни партнери Иво Шегота и Младен Кожић којима је загребачки Центар за социјалну заштиту средином јануара поновно одбацио захтев за усвајање, занемаривши став Управног суда изнесен у обавезујућој пресуди из децембра 2019.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(петак, 07. феб 2020, 16:02) - anonymous [нерегистровани]

Бзв

Па они би тај закон усвојили и без већине гласова, кад су приморани на то. На Милов начин ;)
А не знам што сад сви прозивају Србију и цркву што се противе том закону. Па ми имамо своје мишљење, као што ви имате своје. То је демократија.

(петак, 07. феб 2020, 15:23) - Marko [нерегистровани]

Greška

Ovdje samo treba upozorit na jednu malu grešku.Ne radi se o usvajanju,već o udomljenju(oni neće usvojit, već udomit djete),a to je velika razlika.Kod usvojenja stječe se status roditelja,kod udomiteljstva nema tog statusa.Udomitelji ne postaju roditelji,već se samo brinu za smještaj djeteta,gdje se smatra da je bolje za djete i takav dom,nego da ostane u domu za nezbrinutu djecu.

(петак, 07. феб 2020, 14:36) - Василије [нерегистровани]

за Горана

Ма шта ми речи... твоје, што ти и твој "партнер" усвојиш то ће бити "права" деца. Сачувај нас Боже! Невероватно колико је данас јак овај хомосексуални лоби. 

(петак, 07. феб 2020, 14:19) - Горан [нерегистровани]

За Огњена

Огњене, видиш. та нормална породица, како је ти зовеш је изнедрила скоро све злочинце овога света, оне убице што пре пар дана на смрт пребише младића, изнедрила је и оне што су до скоро убијали просторима Балкана, да не помињем команданте Аушвица, који у са породицом (малом децом) живели у концентрационом логору. Да се задржим на данашњици:
Хомосексуалне склоности нису настале у овом веку, нису их измислили Американци или Запад (како многи Срби воле да кажу), хомосексуална заједница је била нормална заједница у време античке Грчке, античког Рима, а дуго времена пре тога у колевци цивилизације - на Бликсом истоку! Према томе, оставите своје религиозне светоназоре за цркву, а грађанску државу (које у Србији нема и питање је да ли ће је икада бити) оставите цивилизованим људима. Да Вас само подсетим да су се Београђани крајем 19. века страшно бунили и због увођења обавезе организованог прикупљања и изношења смећа и чишћења варошких улица. У то време је таква услуга у целој, цивилизованој, Европи постојала већ два века!

(петак, 07. феб 2020, 14:13) - Најзаосталији [нерегистровани]

ЕУ

Ајде ти тамо у "цивилизацију".. па тамо ради шта ти воља, нас остави на миру.

(петак, 07. феб 2020, 13:57) - Огњен [нерегистровани]

Наопако ...

Све је зло и наопако кренуло по друштво. Те истополне заједнице нису нормалне заједнице, али неко упорно покушава да нам их наметне. Природно је и нормално да се породица формира од мушкарца и жене. Само таква породица ће изродити нормалне потомке. Свака другачија ће одгајити децу која ће бити збуњена око свог пола и сексуалности, а велико је питање и да ли ће бити злостављана у таквим неприродним заједницама.

(петак, 07. феб 2020, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

Hvala.

Idemo mi u EU, ali ne i Srbija.
Ovde u srbiji je biti gay kao da si ratni zločinac!
Pa po tome, bar,bre, Srbijo! Idem gde me tretiraju kao što treba, a ne da me crkva smatra otpadnikom, a kao fol promovišu "svi smo božja deca"???
Sramno!
Dobro Milo kaže, srednji vek je u Srbiji odavno!

(петак, 07. феб 2020, 13:32) - Горан [нерегистровани]

Наравно!

Наравно! Само они најзаосталији (интелектуално) могу још да говоре против истополних заједница, против права на усвајање деце..... Наравно, Србија ту разину развија неће никада достићи, али се бар зна како је у цивилизованим земљама.

(петак, 07. феб 2020, 13:10) - anonymous [нерегистровани]

Pa sad

ko voli nek izvoli u eu.

(петак, 07. феб 2020, 12:46) - anonymous [нерегистровани]

Uzas

I jeza