Хрватском новинару прети затвор због говора мржње према Србима

Државно тужилаштво је након четири године подигло оптужницу против новинара Марка Јурича, којом тражи његово кажњавање у трајању од једне године затвора, условно три године због тога што је у својој телевизијској емисији јавно подстицао на мржњу према српској мањини и Српској православној цркви у Хрватској.

Поред тога, тужилаштво за фирму "Плава продукција", чији је Јурич директор, тражи новчану казну од 30.000 куна.

Казна за Јурича се тражи због начина на који је одјавио две емисије "Марков трг", приказаних у продукцији Јуричеве фирме на загребачкој телевизији З1 у јануару 2016.

Општинско државно тужилаштво у Новом Загребу затражило је да он буде кажњен на годину дана затвора, условно на три године. Јурич не би ишао у затвор ако у те три године условне казне не почини ново кривично дело.

Спорне емисије "Марковог трга" из јануара 2016. широј су јавности постале познате када је Веће за електронске медије због Јуричевих изјава на три дана одузело концесију телевизији З1, пренела је Хина.

То је покренуло протест пар хиљада људи, окупљених око загребачког удружења војних инвалида Домовинског рата (ХВИДРА), који су затражили оставке чланова Већа за електронске медије Хрватске и председнице тог тела Мирјане Ракић којој су уручили и капу с четничким обележјима.

Веће је цео случај пријавило Државном тужилаштву, а исто је претходно учинио и тада председник Српског народног већа, Милорад Пуповац.

У оптужници се наводи да је Јурич у својој емисији 12. јануара 2016. Загрепчанима и свима који шетају Цвјетним тргом поручио "да буду опрезни јер је у близини црква у којој столује четнички викар".

"Дакле, драги моји Загрепчани, када шетате Цвјетним тргом, поготово мајке с децом, припазите да не би који од тих четничких викара истрчао из цркве и мало у свом најбољем маниру клања извео свој крвави пир на нашем најлепшем загребачком тргу", рекао је тада Јурич.

Предложио је да би тај трг требало обеежити таблама: "Пази, оштар четник у близини".

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. јан 2020, 09:28) - anonymous [нерегистровани]

Uzas!!

Kako bravo, pa ovo je užas!? Postoji hiljade ovakvih slučajeva u Hrvatskoj a samo ovaj je potegnut... Svi drugi su prećutani... I to posle 4 godine... Pa to je UŽAS!!! A ona je članica EU i institucije EU ne reaguju... UŽAS!!!

(четвртак, 23. јан 2020, 09:19) - anonymous [нерегистровани]

Драговољци


Сада ће “драговољци” да се јаве.

(четвртак, 23. јан 2020, 06:25) - MARIUS [нерегистровани]

Bravo!

Bravo Hrvatskom pravosudju!
Ne smije govor mrznje "prema drugim i drugacijim" (Ne bitno tko to oni bili!) da prolazi ne kaznjeno !
Za SVE probleme nagomilane u drzavama bivse Jugoslavije ima samo jedan odgovor-FUNKCIONALNA PRAVNA DRZAVA!

(среда, 22. јан 2020, 19:31) - anonymous [нерегистровани]

U Januaru 2017?!

Emisija je bila u januaru 2017, a tek sada sledi optužnica? Ima da zastari pre prvog ročišta - - koje ce zakazati za januar 2021.

(среда, 22. јан 2020, 18:37) - anonymous [нерегистровани]

Има да добије медаљу

У Хрватској ако мрзиш Србе и јавно подстичеш на исту, можеш само да добијеш медаљу.