У Словенији ће деца у школама моћи да уче и српски језик

Након повезивања бројних организација Срба у Словенији у једну кровну, а затим и договора влада Србије и Словеније, српски језик ће од наредне школске године бити доступан у основним школама те алпске земље као додатна активност. Због великог броја деце која желе да похађају часове српског, рок за пријаву је продужен до 1. марта.

Некадашња НБА звезда Рашо Нестеровић један је од бројних Срба који живе у Словенији. Можда ће неко од његово петоро деце, ако буду желели, убудуће у основној школи учити српски језик. Можда и не, али бар имају прилику. Шта је то што ће се предавати?

Председник Савеза Срба Словеније Марко Сладојевић каже да ће се настава српског језика састојати од три предмета – српски језик, Србија моја отаџбина и историја и култура српског народа.

Словенија даје простор у школама и покрива потрошену струју, воду и грејање. Наставнике ће плаћати и одабрати Србија. Ову прилику већ годинама користе многе заједнице, осим српске.

Сладојевић истиче да зна да је више деце у Словенији учило холандски, украјински, кинески језик као матерњи језик.

"То сугерише да у овој земљи живи више Украјинаца, Холанђана и Кинеза што, једноставно, није тачно", наглашава Сладојевић.

Највише деце до сада је пријављено у љубљанској школи "Ливада" – близу 30. Директор који је своје просветно искуство градио у Београду, каже да је хиљаду до сада пријављених изванредан број и да се нада да ће пројекат бити добро испланиран и одржив.

"Само желим да држава Србија истраје у том програму, а не да после годину-две из ових или оних разлога каже 'ма не''', истиче Горан Поповић, директор те основне школе.

Сматра да би се, у том случају, тешко све поново покренуло.

"Организација наставе тече по плану"

Амбасадорка Србије подсећа на одличне везе две државе, потребу да се оне негују, те да је и учење матерњег језика један од начина да се граде нови мостови. Организација наставе, каже, иде по плану.

"Ми смо послали већ добар део пријава које су до сада стигле Министарству просвете како би се организовао конкурс", наглашава амбасадорка Србије у Словенији Зорана Влатковић.

Влатковићева наводи да треба да се изаберу наставници који у складу са прописима могу бити послати из Србије, а могу бити, уколико неко испуњава услове, ангажовани међу људима који живе у Словенији.

Отварањем словеначког тржишта за раднике из Србије очекује се да у 2020. број наших држављана у Словенији значајно порасте. Уз већ велики број Срба из Босне и Херцеговине, нема сумње да наставници који буду дошли да раде, треба да планирају да остану дуже време.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

Daj Boze

da vladajuci "celnici" u Hrvatskoj ovo procitaju, ali ne verujem. Oni su i posle 75-godina zaslepljeni ustastvom.

(уторак, 21. јан 2020, 06:27) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Vrlo je vaznao da se ovo ostvari
Moramo puno raditi da nasa deca u inostranstva znaju Srpski jezik.

(понедељак, 20. јан 2020, 22:51) - anonymous [нерегистровани]

Pomozimo običnom narodu

Невероватно, да смо се сетили да Срби у Словенији треба да уче свој језик после 30 год од растурања Југославије. Никада није касно.

(понедељак, 20. јан 2020, 22:12) - anonymous [нерегистровани]

U Sloveniji Srbi nisu ni nacionalna manjina.

U Sloveniji zivi oko 60 000 Srba,mnogi od njih su istaknuti sportisti,kao i gradonacelnik Ljubljane Jankovic,a nisu priznati ni kao nacinalna manjina.Nedavno je lokalna vlast u Kopru zabranila izgradnju Srpske pravoslavne crkve iako je zemlja vec bila kupljena.A,brzo se zaboravilo da su ih Srbi oslobadjali u dva svjetska rata i sto su zahvaljjuci srpskom naucniku u SAD Mihajlu Pupinu 1918 dobili Bled i,doduse, zahvalili mu se tek 2015 god. tako sto su mu napravili spomenik na Bledu,na kojem pise:"Spomenik Srbu,ki je zasluzen,da je Bled del Slovenije".
Dakle,sada dozvoljavaju da se uci srpski jezik sto je vec dozvoljeno svim nacionalnostima koji zive u Sloveniji.