Амфилохије: Власт ће преговарати са мном, не са Патријаршијом

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да ће евентуалне преговоре о темељном уговору који се тиче црквене имовине у Црној Гори власт водити са њим а не са београдском Патријаршијом, те наводи да је Митрополија на чијем је он челу "аутономна и самостална кроз векове".

Амфилохије је објаснио да Митрополија жели темељни уговор по узору на оне које је Црна Гора потписала са Католичком црквом и Исламском заједницом и додао да ту неће бити помена о новом статусу јер је, каже, Митрополија већ аутономна.

"Када са нама преговарају, то је исто као да преговарају са београдском Патријаршијом, ту нема никакве разлике", рекао је владика за црногорски портал Стандард.

Евентуални темељни уговор између Цркве и државе не би, како подвлачи, дефинисао статус Митрополије – аутономни или аутокефални јер је, како је рекао, Митрополија на чијем је он челу "аутономна и самостална кроз векове".

Амфилохије истиче да је Митрополија била самостална од укидања Пећке Партијаршије 1766. године, те да се у прошлости звала аутокефалном, зато што је била једина епархија која је без прекида постојала и која је сачувала самосталност Пећке патријаршије.

Указао је да је била једина епархија Пећке партијаршије која је без прекида остала до данашњег дана, а да су Београдска и Карловачка настајале и мењале се.

"Једина која је остала самостална и сачувала самосталност Пећке партијаршије јесте Митрополија црногорско-приморска. Звала се у то време аутокефална, јер је у то време стварала државу. Она није прихватала одлуку Цариграда, којом је поништена Пећка партијаршија. Митрополија је једина остала без прекида, а то је касније потврдио руски Синод рукополажући епископе црногорске који нису тражили да буду рукоположени од Цариграда, него су тражили од Русије да им се рукополажу епископи све до Митрофана Бана 1920. године, што не знају незналице и они васпитани на брозовори, на лењинизму и марксизму", рекао је Амфилохије.

Одбацио је могућност било каквих преговора са црногорским властима уколико се Закон о слободи вероисповести не повуче, додавши да је Закон "нешто најгоре што се Црној Гори догодило".

Амфилохије је оптужио предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да као "безбожник и некрштени председник ствара своју аутофекалну цркву".

Рекао је да је ово први пут у историји да једна власт једне државе ствара своју цркву и то "некрштени председник".

број коментара 17 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 20:04) - milan lala [нерегистровани]

Pregovori

Mitropolija Crnogosrko Primorska -SPC nalazi se u C. Gori u drugoj drzavi ne u Srbiji . Zbog te cinjenice Mitropolit Amfilohije je po polozaju i funkciji potpuno kompetentan da u ime SPC vodi pregovore i tu nema nista sporno . Bilo bi cudno da Beogradska patrijarsija to cini zaobilazeci Mitropoliju Crnogorsko primorsku i mitropolita Amfilohija koji je temeljni branioc SPC u C. Gori . To se normano nece dogoditi i on sigurno ima blagoslov od Patrijarha Irineja da pregovara . Sve drugo su bedni pokusaju zavadjanja koja nece proci, mitropilit Amfilohije je najtvrdji i najverniji predstavnik SPC u C. Gori.

(понедељак, 20. јан 2020, 23:01) - anonymous [нерегистровани]

Ne razumem se

u pravila SPC, samo primećujem da one koje Amfilohije oštro kritikuje, zbog njihovih stvarnih činjenja, i one koji Amfilohija vređaju, patrijarh Irinej odlikuje.

(понедељак, 20. јан 2020, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

Какав цар!

И требамо мало показати зубе тим неваспитаним политичарима. Ово је превршило сваку меру! Ми Срби смо превише попустљиви.

(понедељак, 20. јан 2020, 21:11) - Воронцов [нерегистровани]

СПЦ је тако уређена

Или још шире тако је уређена православна црква.Архијереји епархија одговорни су за духовни и цкрвени живот епархија..

(понедељак, 20. јан 2020, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

Koju igru igra Mitropolit Amfilohije?

Srpska Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je sastavljena od dvije eparhije: Mitropolije crnogorsko -primorske,Budimljansko-niksicke i dijelova Milesevske i Zahumsko hercegovacke i primorske eparhije .Prema tome,Mitropolija crnogorsko-primorska ne obuhvata cijelu Crnu Goru i ne znam kako ona moze predstavljati SPC u Crnoj Gori,pogotovo ne postujuci autoritet Patrijarsije u Beogradu?
Mitropolit Amfilohije prisvaja SPC u Crnoj Gori,proglasava je autonomnom, sebe dize do vjerskog poglavara Crne Gore i odbija da postuje autoritet Patrijarsije SPC sto je nedopustivo i stetno za SPC u cjelini.Dakle,Mitropolit Amfilohije,svjesno ili nesvjesno,pravi veliki problem SPC u Crnoj Gori.

(понедељак, 20. јан 2020, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

Tako je u svakoj normalnoj državi

Razgovara se sa lokalnom mesnom crkvom a ne onom koja je u inostranstvu. Ne postoje ni ruska ni srpska ni ne znam kakva već Jedna i Jedinstvena Pravoslavna crkava koja je skup lokalnih crkava u punom kanonskom jedinstvu koje se medjusobno priznaju i podržavaju i kojima je osnovni stub organizacije Episkop koji je direktan naslednik Svetih Apostola, a Patrijarh je samo prvi medju jednakima u našoj crkvi, na Saboru njegov glas je samo jedan PC je Jedinstvena i nedeljiva zajednica koja kroz Sina jedinorodnog propoveda reč Božiju.

(понедељак, 20. јан 2020, 19:02) - anonymous [нерегистровани]

Само сложно , јер је циљ опстанак Срба и наше цркве

Није битно ко преговара док год преговарач представља Српску Православну Цркву са благословом Патријарха и све ради у договору са Патријархом и целом СПЦ.

(понедељак, 20. јан 2020, 18:23) - anonymous [нерегистровани]

Tako je djede

Samo nastavi kao do sada.Narod je uz tebe jer vidi da nisi ni u kakvim dilovima kao mnogi drugi.Zato sudbinu u svoje ruke i pregovaraj bez laznih pregovaraca.

(понедељак, 20. јан 2020, 17:46) - anonymous [нерегистровани]

Procitaj tekst

Rekao je isto sto je rekao patrijarh.

(понедељак, 20. јан 2020, 16:51) - anonymous [нерегистровани]

Anfilihije

U startu je izgubio.Ovo Jos nisam video Ni cuo