Сарајевска полиција искључује "евро 2" возила из саобраћаја

Сарајевска полиција искључује из саобраћаја возила која по европским еколошким нормама задовољавају "евро 2" норму, саопштила је Влада Кантона Сарајево. Издата препоруке за грађане због изразито загађеног ваздуха.

"У складу са Интревентним мјерама и препорукама о поступању у стању Узбуна - припадници МУП КС, заједно са Кантоналном инспекцијом раде контролу возила у саобраћају. Возила са Еуро 2 нормом бивају искључени", саопштено је из Владе Кантона Сарајево.

Сарајево је и данас престоница са највећим загађењем ваздуха у свету, преноси Кликс.

Одређене су, поред забране коришћења возила са "евро 2" нормом и друге мере, као што је забрана коришћења чврстих горива и тешких уља свим особама, као и обустава наставе по потреби.

Влада КС препоручује ношење заштитних маски, те да грађани не излазе из кућа уколико није нужно, не пуше, не усисавају, не пале свеће и друге мере. 

Према подацима са мерних станица просечни индекс загађења ваздуха у Сарајеву измерен нешто иза 10 сати износио је 239, што га ставља на прво место најзагађенијих градова на свету.

Највећа загађења забележена су на Скендерији и Маријин Двору. На овим подручјима квалитет ваздуха и даље носи епитет "опасан".

Препоруке за грађане 

Због изразито погоршаних вредности квалитета ваздуха у Сарајеву, Влада КС огласила се упутама за грађане, а поводом проглашења епизоде "узбуна".

Како су навели, препоручују обуставу било какве интензивне физичке активности на отвореном. Угроженим категоријама (Деца, труднице, старији, оболели - срца и плућа) саветују смањење на минимум физичке активности на отвореном.

Такође, саветује се зрачење затворених просторија а у кућама где се конзумирају цигарете, наводе, увек је препоручљиво проветравати простор, без обзира на ниво загађења напољу.

"У затвореним просторима не препоручује се конзумирање цигарета, припремање хране пржењем, паљење обичних и мирисних свијећа, усисавање (осим ако је усисивач опремљен са ХЕПА филтером), кориштење кухињске напе", каже се у препоруци Владе КС.

Обавезна je, према препоруци Владе КС, и употреба заштитних маски са ознаком ЕН-149.

"За све особе који обављају посао на отвореном (радници комуналних служби, полиција, поштари, грађевински радници итд) и који нису обољели од срчаних плућних болести. У аутомобилу пребацити вентилацију на унутарњу циркулацију, повремено израчити простор отварањем прозора. Користити јавни пријевоз", саветују из Владе КС.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(субота, 11. јан 2020, 16:58) - Stefan [нерегистровани]

Automobili

Sto se tice automobila treba ukinuti evro 2 i 3 odmah. Jer stvarno nema poente. Ako imaš 500evra za to vozilo her ne košta više i imaš da se voziš imaš i 1500 2000 evra za evro 4.

Mada ako država stvarno želi da reši problem i da svi voze evro 4 5 6 onda treba da skine uvozne takse skroz na nekoliko godina i tako ubrza procese.

Sa druge strane autobusi gradski zagađuju 10xvise jer većina nema evro 4 5 6 a ni filtere.

A opet kazem balkan ima najveći problem sa grejanje.. Rešite to i 50% problema rešeno.

(субота, 11. јан 2020, 16:33) - anonymous [нерегистровани]

Ovo pocinje da bude smesno ali je ipak tuzno!

Ako pazljivo procitate preporuke, u kucama ili stanovima ako se pusi duvan bez problema mozete provetravati prostor. Pusenje je zakonski dozvoljeno a ubija milione. U Srbiji je pusenje duboko ukorenjeno a zakon se ne postuje, i sta sad? Baviti se jednim problemom a drugim mozda i vecim ne baviti se je vec stvar morala koji je zaista nizak.

(субота, 11. јан 2020, 15:22) - anonymous [нерегистровани]

Kupite ruski gas !

Kupite ruski gas i eto cistog vazduha !

(субота, 11. јан 2020, 15:15) - anonymous [нерегистровани]

nerealno

zabranite saobracaj svim putnickim vozilima a ne samo euro 2 kad imate ovakav problem sa zagadjenjem

(субота, 11. јан 2020, 14:55) - anonymous [нерегистровани]

YU

izgleda da raspad Jugoslavije i demokratija nisu nikom dobra doneli... kako kad su nam obecali da ce biti bolje svima, kad ono sad ni vazduh nam nije dobar, a kamo li nesto drugo...

(субота, 11. јан 2020, 14:14) - Stefan [нерегистровани]

A kod nas?

Kada cemo mi nesto da preduzmemo da se spasemo od ovog otrovnog zagadjenja??