Сарајевска полиција искључује "евро 2" возила из саобраћаја

Сарајевска полиција искључује из саобраћаја возила која по европским еколошким нормама задовољавају "евро 2" норму, саопштила је Влада Кантона Сарајево. Издата препоруке за грађане због изразито загађеног ваздуха.

"У складу са Интревентним мјерама и препорукама о поступању у стању Узбуна - припадници МУП КС, заједно са Кантоналном инспекцијом раде контролу возила у саобраћају. Возила са Еуро 2 нормом бивају искључени", саопштено је из Владе Кантона Сарајево.

Сарајево је и данас престоница са највећим загађењем ваздуха у свету, преноси Кликс.

Одређене су, поред забране коришћења возила са "евро 2" нормом и друге мере, као што је забрана коришћења чврстих горива и тешких уља свим особама, као и обустава наставе по потреби.

Влада КС препоручује ношење заштитних маски, те да грађани не излазе из кућа уколико није нужно, не пуше, не усисавају, не пале свеће и друге мере. 

Према подацима са мерних станица просечни индекс загађења ваздуха у Сарајеву измерен нешто иза 10 сати износио је 239, што га ставља на прво место најзагађенијих градова на свету.

Највећа загађења забележена су на Скендерији и Маријин Двору. На овим подручјима квалитет ваздуха и даље носи епитет "опасан".

Препоруке за грађане 

Због изразито погоршаних вредности квалитета ваздуха у Сарајеву, Влада КС огласила се упутама за грађане, а поводом проглашења епизоде "узбуна".

Како су навели, препоручују обуставу било какве интензивне физичке активности на отвореном. Угроженим категоријама (Деца, труднице, старији, оболели - срца и плућа) саветују смањење на минимум физичке активности на отвореном.

Такође, саветује се зрачење затворених просторија а у кућама где се конзумирају цигарете, наводе, увек је препоручљиво проветравати простор, без обзира на ниво загађења напољу.

"У затвореним просторима не препоручује се конзумирање цигарета, припремање хране пржењем, паљење обичних и мирисних свијећа, усисавање (осим ако је усисивач опремљен са ХЕПА филтером), кориштење кухињске напе", каже се у препоруци Владе КС.

Обавезна je, према препоруци Владе КС, и употреба заштитних маски са ознаком ЕН-149.

"За све особе који обављају посао на отвореном (радници комуналних служби, полиција, поштари, грађевински радници итд) и који нису обољели од срчаних плућних болести. У аутомобилу пребацити вентилацију на унутарњу циркулацију, повремено израчити простор отварањем прозора. Користити јавни пријевоз", саветују из Владе КС.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво