Павићевић: ДПС изненадила масовност на литијама

Председник опозиционе црногорске политичке партије Црногорска Владимир Павићевић решење кризне ситуације у Црној Гори након ступања на снагу спорног Закона о слободи вероисповести види у развлашћивању владајуће Демократске партије социјалиста Црне Горе.

Владимир Павићевић и сам учествује у литијама на којима се окупља велики број грађана који се противе закону и на то гледа као на грађанску реакцију на акт на чијем удару је, како каже Павићевић, Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве.

Павићевић је за РТС рекао да сматра да је потребно хитно изменити закон, додајући да би то било најбоље решење у датом случају.

"Ако се то деси, следи дијалог свих заинтересованих актера око ових питања и покушај доласка до правих решења. Друга могућност је да Уставни суд прогласи закон неуставним и, трећа, развлашћивање (владајуће) Демократске партије социјалиста", оценио је Павићевић.

Како је навео, сваки атак на права неког појединца или неке групе људи мора да изазове реакцију грађана, "који треба да стану у одбрану онога који је угрожен, а данас је то Митрополија црногорско-приморска".

"У ситуацији када имамо ограничавање права на слободу вероисповести, следећи начела Устава, обавеза је грађана да реагују у тој ситуацији", рекао је Павићевић и додао да то није супротстављање грађанског и верског принципа.

Зашто се сада изашло са законом 

Према његовим речима, неколико је разлога зашто се са законом изашло у овом моменту, а то је, како сматра, "пре свега покушај бега од договора о организовању првих слободних и поштених избора у Црној Гори".

"Затим у питању је и бег од великих афера, познато је да није решена афера 'Коверта'. Такође, усвајањем закона продубљена је идеја којој су вични, то је изазивање нових подела и тензија и поларизације у друштву, да би се остварио политички профит", нагласио је Павићевић.

Сматра да је ДПС направио грешку у корацима и да их је изненадила масовност на литијама.

"Ова масовност подразумева да велики број чланова владајуће ДПС учествује у литијама и против је закона. Ђукановић трпи тежак пораз, како унутра, тако и споља. Нема подршке за ово што се ради ни у ЕУ ни у једној земљи региона", истакао је Павићевић.

Истакао је да је импресиониран овим протестним окупљањима.

"То су масовна, мирна, ненасилна окупљања грађана Црне Горе свих вера и нација ради реаговања на један неправедни и неуставни закон. Вечерас смо у Херцег Новом имали обраћање херцегновског ефендије који је рекао да ово није добар закон, а то је пре неки дан рекао и барски надбискуп", закључио је Павићевић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 10. јан 2020, 13:31) - anonymous [нерегистровани]

Ok

Došao bih nešto u vezi protesta.Nisam za nasilje ali znate šta je Vucic rekao za proteste u Srbiji.Dok su mirni neka budu pa i da izadje njih Pet, šta me briga.I eto oni izlaze više od godinu i ništa postigli nisu.Isto ce biti i u Crnoj Gori.Dušan