Паљење бадњака испред Цетињског манастира

Бадњи дан обележен је у Црној Гори молитвено. Митрополија црногорско-приморска организовала је паљење бадњака на Цетињу испред Цетињског манастира. Није било инцидената. Централно паљење бадњака у Подгорици испред Саборног храма. Након тога уследио је уметнички програм.

Митрополија црногорско-приморска на Цетињу је, традиционално, организовала налагање бадњака. 

Испред Цетињског манастира окупили су се грађани, али и представници опозиције. Приметно је било појачано присуство полиције, јавља репортер РТС-а. 

Митрополит Амфилохије позвао је владику Методија да поздрави окупљене. 

"Он је дошао управо из болнице, добио је мало батина на Ђурђевића Тари, са осталима", казао је Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да титула епископа диоклијског Методија показује да Српска православна црква постоји од времена цара Константина, а не од јуче. 

"Радостан сам што сам видео највеће чудо које се десило у нашој земљи, можда у овом тренутку једино у цијелом свијету, да је народ препознао, видио и да су проговорили кроз нас наши преци и ћивоти. То је оно што треба да одржимо и очувамо да би се у нашим срцима Христос родио", казао је владика Методије. 

Обратио се и представник братства Бајице.

Налагању бадњака на Цетињу присуствовао је, између осталих, и амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић.   

Централно паљење бадњака у Подгорици организовано је испред Саборног храма.

Верницима се обратио митрополит Амфилохије који је рекао да све оно што се претходних дана дешава у Црној Гори није ништа друго него чудо - да ниједна партија, ниједна држава, ниједна политика не би могла да уједини толики број верника.

Он се присетио да је пре 29 година када је стигао у Црну Гору било свега двадесетак свештеника а данас је на стотине свештеника, монаха и огроман број грађана на улицама који су уз своју цркву. 

Канонски непризната Црногорска православна црква испред Двора краља Николе на Цетињу организовала је налагање бадњака. 

Између двора и манастира била је полиција, у нешто већем броју него претходне године. 

Епископски савет СПЦ у Црној Гори саопштио је да ће након Божића окупљања у знак протеста против спорног Закона о слободи вероисповести бити организована два пута недељно – четвртком и недељом, уз молитве и позив актуелним властима да смогну снаге и опозову усвојени закон. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво