Скинута ознака тајности: "Врх Републике Српске није имао план да освоји Сребреницу"

Напад Срба на Сребреницу испровоциран је од босанско-херцеговачке стране, а Пале нису имале план да се освоји енклава, већ је до напада дошло на иницијативу локалног командира, наведено је у декласификованим документима Владе Британије, који су објављени на сајту Националног архива те земље.

У званичном документу Министарства одбране те земље од 11. јула 1995. године описују се догађаји који су претходили дешавањима у Сребреници, као и реакцији холандског УН батаљона након што су у њу ушле трупе Војске РС.

"Недавни напади армије босанских Срба на Сребреницу су изазвани константним босанскохерцеговачким нападима у претходна три месеца на њихове руте снабдевања јужно од енклаве. Напади ове армије су готово сигурно покренути од стране локалног командира и ми не мислимо да су део плана из Пала да се прегази енклава", истакнуто је у документу, а у њему се под Палама сматра тадашњи званични врх Републике Српске.

У следећем пасусу је наведено да је напад извршен само с једном четом и четири тенка, чиме се сугерише непостојање већег напада.

Овај напад описан је у другом документу, уз истицање да су снаге БиХ током српског напада на енклаву убиле једног припадника холандског контингента.

Даље се наводи да се контингент повукао у своју базу у Поточарима након што је НАТО отказао ваздушне ударе на српске положаје из страха да би Срби могли стрељати 30 холандских војника које су узели за таоце. Из Хан Пијеска, где је била српска команда, како је речено у документу, објашњено је да је заробљавање Холанђана самовољни локални акт, те да ће Холанђани бити ослобођени током дана.

У наредном пасусу се сугерише да Срби нису планирали улаз у Сребреницу, већ да су се на то одлучили након што су констатовали да је отпор Армије БиХ слаб.

"Акција армије босанских Срба је директан одговор на притисак на њихове линије комуникације, а она је реаговала тако што је притиснула снаге БиХ назад ка Сребреници. Када су Срби увидели да је отпор слаб, били су у могућности да крену даље од онога што су оригинално планирали. То их је довело у директну конфронтацију с УН, па је за Србе било веома тешко да се понизе враћањем на почетне позиције", описано је у документу.

Даље се наводи да би укључивање ваздушних НАТО напада Срби могли схватити као стављање на супротну страну. Обавештајни подаци, како се даље наводи, указују на то да Срби нису планирали ширење активности на друге енклаве јер су, како је објашњено, њихове трупе биле развучене услед јунске офанзиве око Сарајева, коју су против њих покренуле трупе БиХ.

"Не верујемо да проблем Сребренице указује да би Горажде могло бити у већој опасности него раније. Чак и ако би ескалирање ситуације око Горажда остало опција армије босанских Срба, они не би могли да лансирају офанзиву с било каквим реалним изгледом у повољан коначни исход", наведено је, чиме се поново индиректно сугерише да сребреничка офанзива није била планирана.

У документима је више пута изражавана сумња на оно што се дешавало око Сребренице. У једном документу су наглашене и "мрачне сумње" канадске владе зашто су снаге БиХ у Сребреници пружиле слаб отпор, те је постављено питање да ли то и Срби и страна БиХ желе да Унпрофор оде.

Описујући оно што се дешавало након уласка Војске РС у Сребреницу, наглашено је да је генерал Ратко Младић запретио да ће отворити ватру на холандски камп ако не разоружају остатак трупа БиХ који се наводно ту налазио. У извештају се тврди да у холандском кампу није било наоружаних припадника Армије БиХ, већ око 3.000 цивила, те око 20.000 људи изван кампа, махом жена и деце.

"Холандски батаљон је учинио све што је било могуће да пронађе тих 2.000 наоружаних припадника Армије БиХ, али они су једноставно нестали током ноћи, највероватније у смеру Тузле. Било је ту присутно још нешто трупа западно од енклаве. Младић је водио психолошки рат", наглашено је.

Министар одбране Британије је, како је истакнуто, разумео тешку позицију Холанђана те је обећао да ће учинити све што је могуће да Србе притисне да омогуће доток хуманитарне помоћи цивилном становништву у освојеној енклави. Објашњено је да су се на "одмерен" одговор према Србима одлучили и зато да не би угрозили мисију УН и у другим енклавама.

"Морали смо да прихватимо да је енклава сада у српским рукама, који немају мотив да сарађују", наглашено је, уз напомену да Британија мора одговорно давати реалистичне изјаве јер, како је наглашено, британске трупе не би биле у могућности да одбране Горажде у случају српског напада. Холанђани су истовремено истицали да је такође нереално очекивати да они могу нешто урадити у Сребреници, те су поручили да позиви да се умешају нису од помоћи да се деескалира ситуација.

"Било какав напор да освојимо Сребреницу захтевао би хиљаде трупа, а питање је да ли би и то дало жељени резултат. Немамо разлога да се осећамо понижено тиме што Босанцима (муслиманима) покушавамо дотурити хуманитарну помоћ. Али, ако би трупе УН током повлачења морале оставити оружје и опрему, то би онда била друга прича", наглашено је у оцени министра одбране Британије. Министар је, додаје се, рекао да би Британија поштовала одлуку Холанђана да се повуку из Сребренице ако оцене да је то неопходно.

Нема доказа да је Београд управљао ПВО системима у БиХ

Не постоје докази да је Београд укључен у управљање и контролисање противваздушних ракета босанских Срба којима су претили НАТО авионима, наведено је у депеши Делегације Велике Британије при НАТО седишту у Бриселу.

Овај документ сачињен је ради процене о евентуалним везама које би Србија могла имати у вези са системима који су се налазили на територији коју је тада контролисала Војска Републике Српске (ВРС) током НАТО кампање у лето 1995, а брифинг је пружио заменик начелника војне команде.

"Он је пружио нове податке о везама ПВО босанских Срба с Београдом. Иако је постојала физичка повезаност система, део система којим располажу босански Срби могао је оперисати потпуно самостално, чак и у случају да се везе покидају", истакнуто је у овом документу, насловљеном на јул 1995. године.

број коментара 27 Пошаљи коментар
(недеља, 05. јан 2020, 23:48) - anonymous [нерегистровани]

@Šta je sad ovo

@Šta je sad ovo, nije mi te ni malo zao sada kada ti je tesko prihvatiti istinitu nakon onih silnih decenijskih lazi

(субота, 04. јан 2020, 23:27) - anonymous [нерегистровани]

Šta je sad ovo?

Ovo nema logike. Kako sad i zašto? Kada je objavljeno dokumenti iz Wikileaksa, nigde nema nista o Srebrenici i sl. Sada odjednom...
Uostalom, šta ovo pokazuje?
Bosnski Srbi nisu hteli da zauzmu Srebrenicu, već šta su hteli? Sta su čekali tri godine, ako je bosanska vojska napadala konstantno 3 godine? Da svi u enklavi umru od gladi? Da se predaju zbog gladi? Umseto toga su se zeleli probiti da donesu hranu i lekove, logicno. Sta bi Srbi radili u slicnij situaciji? To je najveći zločin, kada ljude ostaviš da umiru od gladi! Možda je to svrha dokumenta!

(субота, 04. јан 2020, 22:25) - anonymous [нерегистровани]

U pravo vreme

Dokument stiže u pravo vreme kad međunarodna komisija sastavlja izvještaj o tome šta se dešavalo u Sarajevu i Srebrenici tokom rata. Ovu komisiju vodi najveći stručnjak za Holokaust, finansira Vlada RS i trebamo svi to podržati da se zaista kaže istina o svemu, i da to prihvatimo kao relevantno.

(субота, 04. јан 2020, 22:06) - Neša [нерегистровани]

Ah

Vladarima sveta mir nije opcija. Izazivaju nove sukobe. Taman kada je Haški sud odslužio istoj svrsi a pre njega ratovi.

(субота, 04. јан 2020, 21:14) - anonymous [нерегистровани]

@Pismo moguc falscifikat!

Vi sluzbeni dokument Velike Britanije, tj. njihovg ministarstva odbrane, smatrate falsifikatom? Sve i da dokument pisao Kinez na kineskom jeziku ne menja nista, jer sa falsifikata se ne skida oznaka tajnosti, niti se falsifikovani dokumenti cuvaju u arhivama...To znaju i deca u 5. razredu osnovne skole.

(субота, 04. јан 2020, 20:42) - anonymous [нерегистровани]

Pismo moguc falscifikat!

Ovo pismo nije napisao neko kome je maternji jezik Engleski. Nisam siguran od koga stize. Postoji mogucnost da su poslali Holandjani ili neki stranac koji radi za Englesku suzbu, ali ovo nije doslo od Engleza

(субота, 04. јан 2020, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

Pa ako je Armija BiH bila toliko slaba, zašto su ubijani civili i zarobljeni vojnici?

I jedan od njih?
Nema smisla! Zločina je počinjen i to je Velika mrlja na srpski narod.

(субота, 04. јан 2020, 18:49) - anonymous [нерегистровани]

@Zar

Te price kako je ubijeno 8.000 civila je najobicnija propaganda u koju vise niko ne veruje. U Srebrenici nije ubijena ni jedna zena niti dete, to vam sve govori. Mnogi muslimani su poginuli upadajuci u svoja misnka polja, dosta ih je poginulo tokom proboja ka Tuzli itd. Znaci ne sirite propagandu.

(субота, 04. јан 2020, 18:47) - anonymous [нерегистровани]

Mislite i na njih

zao mi je sve nase brace Srba koji su optuzeni na laznim osnovama i koji su umrli ili trunu po zatvorima evrope , zao mi je i nase brace u Republici Srbskoj koje vlasti iz FBIH i dan danas proganjaju i brutalno hapse a svoje zlocince ne vide i ne diraju. Mi na njih ne smemo zaboraviti

(субота, 04. јан 2020, 18:40) - Душан [нерегистровани]

тачно, али

Тачно је да нема амнестије за егзекуторе, они су осуђени за убиство 2128 људи. Остали су изгинули у периоду 92-95. , или у пробоју према Тузли. Једино је отворено питање како су амнестирани муслимани (на челу са Орићем) за убиство 3500 Срба.