Јутарњи лист: Томпсон сме да виче "За дом спремни"

Судско веће Високог прекршајног суда пресудило је да Марко Перковић Томпсон узвикивањем "За дом спремни" на почетку песме "Бојна Чавоглаве" није прекршио закон, сазнаје "Јутарњи лист". Пресуда није коначна. Одлука је заустављена у евиденцији судске праксе.

Високи прекршајни суд је раније донео пет правоснажних пресуда у којима је пресудио да узвик "За дом спремни" представља незаконито понашање, наводи Јутарњи лист.

Ова најновија одлука још није послата из суда и још није коначна, јер је заустављена у евиденцији судске праксе, посебном судском одељењу које анализира сваку нову пресуду и утврђује да ли је она усклађена са претходним пресудама тога суда које су се тицале истог питања, али и пресудама Европског суда у Стразбуру и Суда ЕУ. 

Високи прекршајни суд надлежан је и за уједначавање судске праксе у Хрватској.

Портпаролка Високог прекршајног суда Гордана Коротај, рекла је, одговарајући на питање у којој је фази предмет Марка Перковића Томпсона и да ли је тачно да га је трочлано веће тог суда ослободило, да не може да даје информације о том предмету све док се пресуда не пошаље из суда.

У случају да се због неусклађености са ранијим пресудама заустави новодонета пресуда сазива се општа седница судског одељења у чију надлежност припада и спорна пресуда.  

То одељење има девет судија који би требало да расправљају о спорној пресуди и њеној утемељености и ако већина судија заузме став да је трочлано судско веће у случају Томпсон погрешило и донело пресуду супротну досадашњој пракси Високог прекршајног суда о поздраву "За дом спремни" предмет ће се вратити истом већу на поновно одлучивање. 

Уколико се на седници судског одељења за јавни ред и мир већина судија сложи да је са донетом ослобађајућом пресудом за Томпсона све у реду, она постаје правоснажна и шаље се странкама.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(петак, 13. дец 2019, 14:22) - anonymous [нерегистровани]

NJemu nie stalo za dom!

Nego od glupaka da napuni dzepove.

(четвртак, 12. дец 2019, 20:06) - anonymous sasa [нерегистровани]

A mi???

Opet glavu u pesak! Oni oslobađaju one hrvate koji su napali Srbe u kafiću a mi ništa! Kako se hrvatski presednici odma jave na najmanji "incident" prema hrvatima u Srbiji. Mi i dalje čutimo, e zato nam i ide ovako i zato će oni i dalje pevati šta hoće. Prema tome i mi smo jednim delom krivi za ono što se dešava Srbima u hrvatskoj!

(четвртак, 12. дец 2019, 14:57) - anonymous [нерегистровани]

Boli njega djon

on je zaradio na ustaskoj nostalgiji koja je siroko rasprostranjena u Hrvatskoj i Hercegovini. On je uvazeni gost na mnogim slavljima, omiljen i kod predsjednice. Iako je zabranjen sirom Evrope, nema zime sto se tice bogatog honorara i zarade sirom Hrvatske. To vise govori o mentalnom sklopu u Hrvatskoj prema NDH nego o njemu.

(четвртак, 12. дец 2019, 14:54) - anonymous Lala [нерегистровани]

Kolko vidim,

Ništa novo , kad bi mu taj ustaški pozdrav zabranili (al' nema ko) eeee, to je onda već novost .

(четвртак, 12. дец 2019, 14:39) - Воронцов [нерегистровани]

Ништа изненађујуће

На сцени је ревизионизам историје широм ЕУ, а то значи да ће се све више величати поражене снаге из Другог светског рата.

(четвртак, 12. дец 2019, 11:58) - anonymous [нерегистровани]

Питање

Зашто се уопште бавите тим ликом?

(четвртак, 12. дец 2019, 11:24) - Stefan [нерегистровани]

Rekao bih...

Bilo bi dobro kad bi ostali Hrvati shvatili koliko im stete prave nacionalisti kao ovaj Perkovic.

(четвртак, 12. дец 2019, 11:23) - Neša [нерегистровани]

Ah

"Trećinu, trećinu, trećinu."

(четвртак, 12. дец 2019, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

Cesta praksa

U hr i bih je to svakodnevica huskaju protiv srba da bi ostali na vlasti ili zaradili debele pare

(четвртак, 12. дец 2019, 10:32) - Богдан [нерегистровани]

NDH ante portas!

Корак по корак до потпуног оживљавања свега онога што тај поздрав носи. И коначног укључивања истих у "цивилизацијске" тековине Европске уније.