Јахорина у новој сезoни са стазом "Новак Ђоковић" и гондолом "Емир Кустурица"

У ову зимску сезону Јахорина улази са новом жичаром којом може да се превезе 2.700 скијаша на сат. Она повезује скијалишта и омогућава превоз и када, због временских неприлика, друге инсталације нису у функцији. Отворено је и нових пет километара ски-стаза, а једној је додељено име Новака Ђоковића.

Уз првих петнаестак центиметара снега, рам за слику олимпијске лепотице потпуним чини нова кабинска гондола, дуга 1.100 метара, са 36 десетоседних кабина, којом Олимпијски центар повећава капацитете превоза на више од 15.000 скијаша на сат.

"Да ћемо за две и по године урадити то да, на Јахорини са 80.000 скијаша, буде 150.000, да ће доћи нови инвеститори, сви би нам тад рекли да су то само пусти снови. Данас Јахорина живи те своје снове", кaжe председник Надзорног одбора ОЦ "Јахорина" Недељко Елек.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик напомиње да се у наредном периоду планира изградња гондоле даље до Пала. "Мегапројекат који желимо да урадимо у неколико наредних година јесте гондола до Лукавице", додаје Додик.

Више од 120 скијашких дана годишње, десет инсталација, 45 километара алпских и десет километара нордијских стаза је оно чиме се Јахорина препоручује, а посебно поноси својим новим обележијима – гондолом која носи име Емира Кустурице и стазом којој је име поклонио један од најбољих тенисера у историји белог спорта.

Генерални директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнајић каже да је добијањем права да се стазу назову "Новак Ђоковић", ски-центар стекао огромну част.

"Не постоји ски-центар на свету који то не би желео, и замислите колико то ски-центара жели, и колико би били спремни да плате", наглашава Љевнајић.

Отац једног од наjбољих светских тенисера Срђан Ђоковић каже да Новак тиме што ће се стаза звати по њему показује колико му је стало до Јахорине и да жели да посетиоци планине буду успешни као и он.

Све инвестирано на Јахорини, а само ове године то су 15 милиона евра вредне инсталације и инфраструктура, сврстава ту планину међу најатрактивније ски-центре.

На Јахорини се гради 100.000 квадратних метара смештајног простора, јер је гостију све више. Прошле године долазили су из 62 државе света, а међу њима, половину чине туристи из Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар