Рама: Хиљаде људи без крова над главом, уништени објекти

Премијер Еди Рама рекао је да је у разорном земљотресу страдало укупно 49 особа, међу којима има и деце. За санацију штете до сада је укупно донирано пет милиона евра и више од милион долара.

Aлбански премијер је на ванредној седници владе највио да ће данас почети да раде стручи тимови за процену штете разорног земљотрес од 6,4 јединице Рихтерове скале.

Рама је потврдио да је званично до сада страдало 49 особа, међу којима има деце. 

Потрага за преживелима јуче је обустављена у Туману, а потом и у Драчу.

"У округу Драч је смештено 1.260 особа, од којих је 625 у хотелима и 360 у школским фискултурним дворанама. Остали су у шаторима или код родбине. У Тумани је око 500 људи смештено у шаторима и они ће данас бити смештени у хотеле", рекао је Рама, пренели су албански медији.

Према његовим речима, у округу Тирана 3.480 особа је остало без крова над главом.

У Драчу је, казао је Рама, регистрован 701 оштећени објекат, од којих је 12 потпуно уништено, а 176 оштећено.

У Тирани је 15 објеката потпуно уништено, 239 оштећених, а осам зграда нису за употребу. 

Рама је најавио да ће шатори постављени у Тумани и Лачу бити уклоњени, а породице смештене у хотелима.

Међутим, становници оближњих села не желе да иду у хотеле, јер, како је рекао Рама, желе да остану у шаторима да би водили бригу о својим стадима.

Накнадно, влада је ванредну ситуацију прогласила и у граду Лач, који је, како се испоставило, такође тешко оштећен у снажном земљотресу 26. новембра.

Рама је рекао да је од донација за санацију последица земљотреса и помоћ угроженима укупно прикупљено пет милиона евра и више од милион долара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара