Хрватска опозиција одлуку ЕПП-а и недолазак Вучића сматра победом

Парламентарна опозиција у Хрватској ликује и доживљава као својеврсну победу одлуку руководства Европске народне странке (ЕПП) да у згради Сабора не одржи ниједан од скупова у оквиру Изборног конгреса те европске партије који ће у Загребу бити одржан од 19. до 21. новембра.

Иако је председник Србије Александар Вучић саопштио да неће присуствовати том конгресу, на који га је позвао  председник ЕПП Жозеф Дол, део хрватске опозиције, која га сматра "четником", упутио је низ увреда и критика највише на његов рачун, али и на рачун премијера Андреја Пленковића и италијанског политичара Антонија Тајанија, за којег је речено да је фашиста.

Говорећи ван дневног реда, посланик опозиционог Моста независних листа Миро Буљ је, преноси загребачки Вечерњи лист, рекао да је одлука о изнајмљивању сале у Сабору била срамотна и задовољно додао:

"Сада у последњем тренутку (ЕПП) штити партнера ХДЗ, јер како дозволити да у време Вуковара у Сабору буде странка у којој су четник Вучић и фашист Тајани."

Буљ је подсетио и да му је због његовог противљења да се у Сабору одржавају седнице ЕПП-а у оквиру Изборног конгреса те европске странке два дана било забрањено да говори у парламенту.

"Ово је победа и заштитили смо дигнитет Хрватског сабора", рекао је.

Посланик Хрватске сељачке странке Крешо Бељак не мисли да је одустајање ЕПП-а од одржавања седница Председништва и Скупштине у Хрватском сабору победа опозиције већ и даље, како тврди, "фига" у џепу.

"Фигу коју су држали цело време Пленковић и ХДЗ сада су ставили у џеп. Не мења се чињеница да су Александар Вучић и Андреј Пленковић део исте европске породице. Мислим да би било превише гледати четника како говори у хрватској саборници, човека који је 1995. године у Глини говорио да ово никада неће бити усташка Хрватска, а сада да говори у 'усташком' Сабору", рекао је Бељак.

То би, казао је, било превише и за Пленковића, али он ће бити у Загребу, биће део исте породице и то апсолутно ништа не мења на ствари.

"Сви они који имају имало здравог разума знају да су ХДЗ и Српска радикална странка де факто иста странка", рекао је Бељак.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. нов 2019, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

Sta reci

Najveca pobeda im je to sto srba skoro da vise i nema a gradjani se masovno iseljavaju na zapad kao i kod nas.Da nije tuzno bilo bi smesno.

(четвртак, 14. нов 2019, 14:42) - FORum LIvii [нерегистровани]

otvorite usi

Italija nije Srbija.Tajani nema dlake na jeziku.Sta on misli, rekao je na komemoraciji ubijenim Italijanima februara meseca. Svakog 10.Februara, Italija se seca 20 000 ubijenih i 350 000 proteranih sunarodnika iz Hrvatske.Sada sa otvorenim usima trebate slusati sta misli bivsi Predsednik evropskog parlamenta !!!

(четвртак, 14. нов 2019, 14:17) - anonymous [нерегистровани]

Zamjena teza

Sasvim svojstvena HR politicarima, medijima i javnom mnijenju. Dakle svi su fasisti i cetnici osim njih, oni su antifasisti sve sa ulicama Mile Budaka, plocama i uzvicima ZDS, pocastima Blajburgu itd.

(четвртак, 14. нов 2019, 14:00) - anonymous [нерегистровани]

Ко о чему

Нашли се да називају некога фашистом. И то ко...
Иначе, не видим, шта је проблем рећи да Глина неће бити у усташкој Хрватској? Па зар Хрватска и НДХ нису различити ентитети?

(четвртак, 14. нов 2019, 13:40) - глас разума [нерегистровани]

Разуме ли ико више ово усташко лудило???

Ови људи живе сви далеко изван реалног света, у неком свом минисвету у којем је усташтво главна врлина. Све док је то тако, нико од Срба нема шта да тражи тамо, јер тамо су људи који немају спону са реалним животом, који не прихватају да виде реално стање. А од таквих онда очекивати нормално понашање било би заиста превише оптимистично. Нека добро погледа и послушне наш председник и нека размисли, са ким то он жели да успоставља боље везе... за тако нешто потребно је да то и они са друге стране желе, а они су од тога удаљени светлосним годинама, јер још за ниједно од својих бројних злодела нису платили, зато се тако и понашају!