Индентификовани посмртни остаци 13 Срба страдалих у сукобима 90-их

У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, уз присуство чланова породица, обављена је идентификација посмртних остатака тринаест жртава српске националности, страдалих током оружаних сукоба од 1991 до 1995. године на подручју Хрватске.

Посмртни остаци ексхумирани су у Шашу (2), Глина (5), Личка Јасеница (2), Мали Козинац (1), Тушиловац (1), Горњи Сјенак (1) и Пољане (1), саопштила је Комисија за нестала лица Републике Србије.

Како се наводи у саопштењу, сви посмртни остаци 13 лица су идентификовани методом анализе ДНК. Додаје се да ће њихова сахрана бити обављена у складу са израженим жељама породица.

Према подацима Комисије кроз овај процес, у периоду 2001. до 2019. године, из регистрованих, масовних гробница и појединачних гробних места ексхумирани су посмртни остаци преко 1.400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Републике Хрватске а посмртни остаци преко 980 идентификованих жртава је предато породицама ради сахране.

"Од самог почетка процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Републике Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, нашој страни је омогућен мониторинг те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица", истиче се у саопштењу.

"Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Републици Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих", закључује Комисија за нестала лица.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. окт 2019, 17:29) - anonymous [нерегистровани]

Ne zaboravimo

Neka vam je vječna slava i hvala, časni ljudi