Штрајкују школе у целој Хрватској

Чланови Независног синдиката запослених у средњим школама Хрватске и Синдиката хрватских учитеља објавили су да ће у понедељак штрајковати основне и средње школе у целој Хрватској, односно у свим жупанијама, укључујући и Град Загреб.

Представници два образовна синдиката истакли су да је понуда хрватског премијера Андреја Пленковића о повећању основица није исто што и повећање коефицијента сложености посла, преноси Н1, наводи Индекс.

"Наши захтјеви нису усвојени и то суставно говорим сваки дан. Влада није усвојила захтјеве два највећа образовна синдиката у Хрватској и једини логични слијед је наставак штрајка", истакла је председница Синдиката учитеља Сања Шпрем.

Премијерова понуда да основица свима расте 6,12 одсто и да рачуница да ће сви имати једнако повећање плате - не значи и да се њихово заостајање исправило, додала је Шпрем.

"Прво надокнада заостајања, а онда тек основица за све колико синдикати испреговарају", рекао је председник Независног синдиката запослених у средњим школама Бранко Михалинец.

Истичу да је социјални дијалог прекинут, али да се ипак надају да ће бити настављен.

Када је реч о штрајку, рекли су да су направили план до празника Свих светих, односно до 1. новембра, а затим и до краја полугодишта.

Од четвртка штрајкују и факултети

Синдикат знаности и високог образовања најавио је једнодневни штрајк који ће се одржати у четвртак 24. октобра.

Штрајк ће се одржати са захтевом за повећањем плата за чланове са најнижим платама.

У штрајку ће учествовати и ненаставно особље и предавачи, њих око 700, најавио је на конференцији за новинаре главни секретар Синдиката знаности Вилим Рибић.

Ако се синдикални захтев не реши, следећи штрајк одржаће се у среду 30. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије