Заев тражи превремене изборе

Премијер Северне Македоније Зоран Заев затражио је хитне превремене парламентарне изборе у тој држави, како би у обновљеном мандату могао да се бори за европску перспективу Северне Македоније.

Заев је у обраћању медијима, након јучерашњег одбијања званичника ЕУ да се отпочну преговори о приступању Северне Македоније и Албаније, рекао да преузима одговорност и разочараност свог народа, тражећи брзе парламентарне изборе.

"Мој предлог је брзи превремени избори, најбрже што можемо", рекао је Заев, истичући да је потребан став грађана.

Према његовим речима, пре два дана у Бриселу је направљена велика неправда, јер ЕУ није испоручила то што је обећала.

"Ми смо наше обавезе испоручили. Резултате у реформама, спорове са суседима и друго. Оно што је ЕУ учинила је њихова историјска грешка. Направили смо све што смо могли и што је било до нас", навео је Заев.

Он се захвалио великој већини лидера ЕУ који су се борили за датум о почетку преговора Северне Македоније.

"Ценимо подршку и знамо да можемо да рачунамо на њих. Жртве смо историјске грешке и код њих свих, као и код нас, одлука изазива разочараност и горчину. Ја сам љут и разочаран. За мене лично, ово је лоша и неправедна поставка Уније", јасан је Заев.

Заев је на крају закључио да ће се, упркос свему, понети одговорно, те да постојећа ситуација захтева озбиљност тренутка.

"Поручујем да европски сан македонског народа неће бити срушен", закључио је Заев.

Заев сутра са председником Северне Македоније

Заев је додао да ће, у зависности од сутрашњег сусрета са лидерима највећих политичких странака у тој земљи код председника Стеве Пендаровског, бити одређен датум избора, а у зависности од тога, и датум када ће почети мандат такозване пржинске владе, односно када ће он поднети оставку.

Реч је, наиме, о моделу техничке владе која је први пут формирана у Северној Македонији 2015. године, када је Заев, као лидер опозиције, објавио прислушкиване разговоре функционера тада владајућег ВМРО-ДПМНЕ.

По том моделу, на челу техничке владе ће бити поново функционер владајућег Социјалдемократског савеза (СДСМ), док ће министар унутрашњих послова, као и јавне администрације, бити из редова опозиције, као гарант за спровођење фер и демократских избора.

Мандат те владе, по споразуму из Пржина, био је 3 месеца, што би значило да у овом случају избори не би могли да се одрже пре 20. јануара наредне године.

Према Уставу Северне Македоније, оставка премијера повлачи и пад владе, а њен мандат престаје и у случају распуштања македонског Собрања (скупштине).

Избори се одржавају 60 дана од дана распуштања Собрања.

Такође, влада може да буде распуштена, према одредбама Устава, одлуком о изгласавању неповерења влади која се може донети већином гласова посланика од укупног броја у македонском Собрању. Ако је влади изгласано неповерење у Собрању, она је дужна да да оставку.

Председник Северне Македоније, према уставним овлашћењима, не може да распише изборе. Он даје само мандате за састав нове владе.

Председник Собрања расписује парламентарне изборе у Северној Македонији. 

Савет министара Европске уније јуче се није сагласио о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом. 

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара