Северна Македонија, дан после...

Македонске власти и опозиција разочарани изостанком јединства Европске уније око почетка преговора о чланству у ЕУ. Председник Пендаровски позива на јединство. Опозиција тврди да је одлагање почетка преговора пораз владе Зорана Заева.

Власт и опозиција у Северној Македонији коначно су се у петак ујединили око неког битног политичког питања, не скривајући разочарање изостанком одлуке Европске уније о почетку преговора са Скопљем.

Председник Стево Пендаровски, који ће током викенда окупити лидере свих политичких странака како би дефинисали потезе након француске блокаде у ЕУ, сматра да је време за јединство.

Француски председник Емануел Макрон оценио је да би одвајање почетка преговора Албаније и Северне Македоније било "велика грешка", док је председник Европске комисије Жан Клод Јункер "историјском грешком" назвао изостанак јединства ЕУ око почетка преговора с те две државе.

"Није време за калкулације и политичке поене, већ за уједињење око наше будућности и будућности генерација које долазе", рекао је Пендаровски, неколико сати пошто је ЕУ, на захтев Француске, још једном одложила одлуку о почетку преговора са Скопљем и Тираном.

Пендаровски је апеловао на лидере политичких странака да потврде однос према евроатлантским интеграцијама.

Председник Северне Македоније обратио се нацији свега неколико сати после серије конфузних информација о будућности владе Зораана Заева, који је претходних дана у неколико наврата најављивао пад владе уколико ЕУ не одобри почетак преговора.

Како ствари стоје, Зоран Заев, чије су позиције озбиљно уздрмане после новог одгађања почетка преговора и рекеташке афере у специјалном тужилаштву, неће поднети оставку.

На моменталној оставци Зорана Заева не инсистира ни његов највећи политички ривал, лидер опозиционог ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, који је, потврђујући долазак на састанак код Пендаровског, рекао да је "време за мудре, логичне и одлучне одлуке".

"Избори су важни, али не да се по сваку цену дође на власт, већ да покажемо свету да можемо боље, другачије и да има наде", рекао је Мицкоски.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ је, такође, оценио да су влада и политика Зорана Заева "претрпели пораз", али да то није пораз македонског народа.

Поводом изостанка одлуке о почетку преговора, председник Европског савета Доналд Туск рекао је да је неуспех ЕУ да се сагласи "историјска грешка" и да за то не треба кривити Северну Македонију и Албанију, преноси Ројтерс.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 18. окт 2019, 19:23) - Odgovor makedoncima... [нерегистровани]

Odgovor makedoncima...

U se i u svoje kljuse....