Народна партија победник избора у Аустрији, ФПО највећи губитник

Након пребројаних гласова, са интегрисаном прогнозом изборних карата и уз релативно ниску излазност бирача од 75 одсто (80 одосто пре две године), потпуни неслужбени резултати аустријских избора изгледају непромењени од затварања биралишта: Народна странка 37,1 одсто; Социјалдемократе 21,7; Слободари 16,1; Зелени 14; Неос 7,8 одсто гласова.

ОВП је, према првим званичним прелиминарним резултатима освојила 37,1 одсто гласова, што је за 5,7 одсто више него 2017. године.

На другом месту је Социјалдемократска партија (СПО) са 21,7 одсто, која је, међутим, изгубила више од четири одсто гласова.

Слободарци (ФПО) су изгубили скоро 10 одсто гласова и пали на треће место са 16,1 одсто гласова, а прети им губитак и те позиције, пошто би Зелени, који су освојили 14, одсто гласова, након пребројавања више од милион гласова послатих путем поште, могли да их претекну.

У парламенту ће још бити партија Неос која је освојила 7,8 одсто гласова, а испада листа "Сада" (Јецт) Петера Пилца, јер није прешла цензус од четири посто.

Према тренутном стању, Народна странка би у парламенту имала девет места више, са 62 на 71 мандат. Социјалдемократе би изгубиле 11 места и пале на 41.

Слободарска партија Норберта Хофера изгледа по проценту и броју мандата највећи губитник - са 51 на свега 30. Зелени се тријумфално враћају у парламент са 27 посланика. Неоси су поправили свој статус за два одсто и према тренутном стању би имали 14 парламентараца.

Највећи губитници су Слободарска и Социјалдемократска странка. 

Два победника и два губитника 

Данашњи избори имају два победника: Народну странку и Зелене; као и два губитника: Социјалдемократе и Слободаре.

Из изборног штаба Социјалдемократа је у ово кратко време од затварања изборних места већ неколико пута истицано да неће бити персоналних консеквенци, да нема промена на челу странке. Ипак, медијски гласови се стално враћају на позицију Памеле Ренди Вагнер и постављају питање да ли је њен останак реалан и пожељан по будућност социјадемократије.

Код Слободарске партије (ФПО) медијски фокус се усмерава на Херберта Кикла. Овог тренутка он изгледа као кривац за распад коалиције у мају, рушење владе, превремене изборе  и у последици, катастрофалан резултат Слободара.

До превремених избора не би дошло, да су министри Слободарске партије прихватили Киклову демисију из владе, али сами остали у њој. Онда то није изгледало тако јасно, али сада се већ јављају унутарпартијски гласови који преиспитују Киклову одговорност.  

"Међупартијски разговори 'са свима'"

У првим изјавама Себастијан Курц је избегао да говори о могућностима коалиције. Тек кад од председника Ван дер Белена добије мандат за састав нове владе почињу међупартијски разговори "са свима". За почетак, "било би добро превладати грубу реторику протеклих месеци, која је досегла најнижу тачку у дебатној култури Аустрије".

Шефица Социјалдемократа Памела Ренди Вагнер у свим изјавама инсистира да је "партијски смер исправан", што је већ изазвало медијске коментаре да "ако актуелни смер води Социјалдемократе у подрум, како је онда исправан?".

Норберт Хофер је потврдио медијске калкулације према којима резултат од 16 одсто за Плаве не оставља политички простор за нову коалицију са Народном партијом. "Да смо освојили 20 одсто колико су нам давала испитивања јавног мнења пре само неколико дана, коалиција би била могућа", рекао је Хофер.

Упитан да ли Зелени успех дугују Грети Тунберг и њеној мобилизацији глобалне јавности, Вернер Коглер је одговорио: "Можда - али то је небитно за аустријске коалиционе варијанте". 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара