Додик: Декларација СДА позив на распад БиХ

Декларација Странке демократске акције Бакира Изетбеговића позив је на дефинитивни распад Босне и Херцеговине иза кога стоје бошњачке странке. То у интервјуу за Дневник РТС-а оцењује Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ. Истиче да је Декларација СДА наставак Исламске декларације Алије Изетбеговића и да Република Српска има спреман одговор.

Милорад Додик је рекао да је чињеница да у СДА желе Босну и Херцеговину у којој би они већински одлучивали о свему и у којој би прилагодили себи организацију.

Наводи да је реч о илузији која се одржава годинама и која је сада дефинитивно и конкретно написана у Декларацији.

"Оно што раде је директан позив на дестабилизацију БиХ и урушавање основних принципа", истакао је Додик.

Каже да је у Исламској декларацији јасно наведено да, када муслимани постану већина, треба да уреде државу по шеријатском праву и сматра да ни то не би требало искључити.

Додаје да се добар део грађана радикализовао и учествовао у сиријском рату, а каже и да је Исламска држава у Сирији деловала на бази Исламске декларације Алије Изетбеговића.

"Његов син Бакир сада покушава да то увије у нешто за шта мисли да би било прихватљиво", рекао је Додик наводећи да сви у Републици Српској одбијају било какву могућност да се БиХ одржи мимо два ентитета и три конститутивна народа.

Истиче да је реч о дефинитивном позиву на распад БиХ од стране СДА, али напомиње да то није само декларација СДА већ свемуслиманска декларација.

На питање да ли декларација СДА има подршку ван БиХ, Додик је рекао да сигурно има у неким круговима, али не у оним који су рационални и који познају ситуацију у БиХ, јер се они сигурно плаше развоја догађаја.

"Али они се ни раније нису придржавали устава", навео је Додик прецизирајући да мисли на правосуђе, порезе и многе друге надлежности.

Српска жели мир 

Поручује да Република Српска жели да се одржи мир и да ће се понашати у складу са тим. Међутим, додаје да је сада легализовано да политички процеси које воде друга два народа могу да буду легитимисани са становишта било каквих захтева.

Указује да је Међународни пакт о људским правима и слободама саставни део устава БиХ и да у њему стоји да народи имају право на самоопредељење. Чак се наводи, како каже Додик, и да је међународна управа дужна да охрабри и подржи опредељење народа у том погледу.

Милорад Додик је навео да ће одговор РС бити систематичан и да покушава да обједини све политичке снаге у РС.

Каже и да ће предложити опозицији која је у власти у БиХ да напусти партнерство са СДА и да се не прихватају никакви разговори са СДА.

"СНСД ће се сигурно придржавати договора", поручио је Додик и навео да се СДА довела у позицију у којој нико од Срба и Хрвата неће са њима да ради, што је пат позиција која више личи на распад БиХ него на очување уставног поретка.

"Вратите се изворном Дејтону"

Каже и да је то све део договора који се може лоцирати у неким центрима моћи или појединцима који су актуелни у БиХ.

Истиче и да ће сигурно неко покушати све да минимализује и да каже да је то само њихов план, али наводи да Муслимани не дозвољавају легитимно представљање српског народа.

Додаје да су многе ствари радили заједно Муслимани у БиХ и високи представници а које су на штету Републике Српске.

"Вратите се изворном Дејтону, поништите све неправне одлуке високих представника који су отимали овлашћења РС. Ако не желите, РС ће предузети мере да себе заштити", поручио је Додик.

Наводи да је једнако опасно неправно поступање високог представника као и ставови СДА.

Такође додаје да, када би РС изашла са чврстим ставом, онда би се сва оштрица међународне заједнице свалила на РС. Каже да ће у том погледу РС бити паметнија него раније.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 18. сеп 2019, 17:07) - anonymous [нерегистровани]

Upravo tako legitimni srbi pod navodnicima.

Ne moze neko biti legitiman kad radi prottiv drzave u kojoj zivi !

(среда, 18. сеп 2019, 14:36) - anonymous [нерегистровани]

Ovako radi SDA

SDA otežava uspostavu vlasti jer vodstvu ove stranke ne odgovaraju "legitimni Srbi i Hrvati kao sastavni dio vlasti

(среда, 18. сеп 2019, 11:18) - anonymous [нерегистровани]

Uigrani 2

Tako je. OHR je doveo Dodika na vlast baš iz ovog razloga...
Ovo da OHR radi prptiv rs je laž.

(среда, 18. сеп 2019, 10:12) - Nedo [нерегистровани]

Uigrani

Pa ovdje se vidi da su domaci igraci zaista uigrani, jedno vrijeme Dodik "najavi" referendum za otcjepljene RS zatim kad narod pocne da "normalno" dise u igru se ubacuje Izetbegovic. Sad ce da se razglaba po javnim medijima i sredstvima dok ova tri musketira mogu mirno da uzivaju u pljacki i javasluku. Oni tu ubace sebi slicne i iz stranih igraca. Jedna uigrana ekipa!

(уторак, 17. сеп 2019, 10:18) - milan [нерегистровани]

Raspad BiH

SDA hoće na svaki način raspad BiH ali to pokušava postići
zako da krivica za raspad padne na druge.

Najbolje bi bilo da Federacija BiH izvede referendum ali bi na
svaki način htela proterati Srbe iz Republike Srbske, Srbi iz
Republike Srbske pa neka isti izvedu referendum da li su za
suživot sa muslimanima ili ne.

Tu se postavlja i neko čudno pitanje. Ako bi Federaciji BiH i
dali i drugu polovicu BiH, šta bi ona uopšte uradila sa tom
drugom polovicom jer sav svet vidi da ne zna šta raditi ni sa
svojoim vlastitom polovicom.