Додик: Нико неће зауставити народну интеграцију Српске и Србије

Прошло је време страховања од високих представника и ригидне међународне западне заједнице, поручио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик на Кочићевом збору. Министар одбране Александар Вулин изјавио да је РС приоритет спољне политике Србије.

Милорад Додик је на 54. Кочићевом збору у Стричићима на Мањачи поручио да нико неће зауставити народну интеграцију Републике Српске и Србије, наводи РТРС.

Додик је истакао да је прошло време страховања од високих представника и ригидне међународне западне заједнице, који су хтели да Србе сабију у причу о некаквом једном народу, једном језику и једном писму, против чега се борио и народни трибун Петар Кочић.

Нагласио је да Србија и Република Српска без оклевања показују своју сарадњу на најбољи могући начин.

Србија је у последње две године дала Републици Српској бесповратно 32 милиона евра за различите инфраструктурне пројекте широм Српске, подсетио је Додик и захвалио председнику Србије Александру Вучићу за ту помоћ.

Додик је напоменуо да у Републици Српској и у општинама у Федерацији БиХ, које су већински насељене српским становништвом, Србија гради бар по један објекат, што је Вучићева жеља да Србија на тај начин буде присутна и на овим просторима.

"Кочићева схватања актуелна и данас"

Говорећи о обележавању 54. Кочићевог збора, Додик је рекао да су ово дани у којима се Срби окупљају да би обележили основне идеје слободе, што је кључна реч српске историје.

"У потпуности схватам Кочића тек сада када сам отишао у Сарајево ових десет мјесеци и колико је актуелно и данас његово поимање и приказ положаја који се ничим није суштински промијенио осим што су сада неке друге личности на историјској сцени", рекао је Додик.

Додик је поновио да су Срби давно научили да само где имају своју државу имају и слободу, а ако немају државу онда им се деси Јасеновац или етничко чишћење које се десило у Хрватској и значајном делу Федерације БиХ.

Напоменуо је да су Срби у Хрватској данас изложени малтретирању и дискриминацији, која је систематска и задојена у намери да се и оно мало Срба што их је остало етнички очисти, те указао да се то недавно могло видети и у Книну.

Вулин: РС приоритет спољне политике Србије

На Кочићевом збору у Стричићима присуствово је и министар одбране Србије Александар Вулин који је поручио да ће, све док Србију води Александар Вучић, приоритет њене спољне политике бити Република Српска.

Према његовим речима, ако су Срби мирни, стабилни и сигурни, такав ће бити и Балкан.

"Ми смо, нажалост, сведоци да се помињу пројекти ‘Велике Албаније‘, да се поново покушава обновити то велико зло. Целом свету поручујем да, ако на то буду затварали очи и ћутали, да треба да буду свесни њихове одговорности за зло које ће произаћи из тог пројекта", упозорио је Вулин.

Поручио је да ће Србија учинити све да сачува мир и указао да свако мора да зна да оно што се допусти Албанцима не може да се забрани Србима, јер се не може решавати национално питање Албанаца, а да се не решава национално питање Срба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара